Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Sociolog austriac: "Cei mai mulți dintre cetățenii țării mele sunt împotriva României în Schengen" | Când s-ar putea răzgândi Austria

Sociolog austriac: "Cei mai mulți dintre cetățenii țării mele sunt împotriva României în Schengen" | Când s-ar putea răzgândi Austria

Opoziția fermă a Guvernului de la Viena față de primirea României în Schengen are la bază o realitate foarte simplă.

Sociolog austriac: "Cei mai mulți dintre cetățenii țării mele sunt împotriva României în Schengen" | Când s-ar putea răzgândi Austria
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Ana Maria Roman    |    14 Sep 2023   •   18:44

Și anume, faptul că majoritatea austriecilor se opun primirii țării noastre în spațiul de liberă circulație. 

O afirmă sociologul Christoph Haselmayer, directorul unui institut de sondare a opiniei publice din Austria.

Într-un interviu pentru Antena 3 CNN, Haselmayer a anticipat refuzul exprimat de ministrul austriac Gerhard Karner la scurt timp după apelul făcut de șefa Comisiei Europene pentru deblocarea accesului României și Bulgariei în Schengen.

Citește și: Rareș Bogdan: "Cancelarul Nehammer face un joc de distrugere a Europei din interior"

Interviul, în continuare.

Reporter: Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că România ar trebui să fie admisă în spațiul Schengen. Cum credeți că va reacționa guvernul austriac?

Christoph Haselmayer: "După părerea mea, guvernul federal austriac va respinge cererea președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, deoarece Austria se află în prima linie a imigrației ilegale în spațiul Uniunii Europene. Acesta va fi răspunsul țării mele."

Reporter: Deci acesta va fi răspunsul oficial. Credeți că aceasta este o luptă reală pentru guvernul austriac sau este doar o strategie politică?

Christoph Haselmayer: În opinia mea, acesta este răspunsul real al guvernului austriac. Și, pe de altă parte, este și o strategie politică. Este important să spunem că poziția austriacă nu este și nu a fost niciodată directă împotriva României și Bulgariei. Dar subiectul este foarte, foarte dificil pentru noi aici în Austria, de asemenea pentru oamenii din țara mea. Și, în opinia mea, precizarea datei concrete a extinderii Schengen a României și Bulgariei nu ar fi oportună deocamdată, atâta timp cât sistemul este disfuncțional.

Reporter: Da, dar vreau să spun că statisticile și toate datele pe care le are Comisia Europeană în ceea ce privește imigrația arată că doar un procent foarte mic de persoane care au mers în Austria au călătorit prin România. Credeți că este corect?

Christoph Haselmayer: Nu este vorba de corectitudine. Este vorba despre imigrația în interiorul Uniunii Europene. Și, în opinia mea, nu este corect, nu este corect nici pentru Grecia, nici pentru Austria, Italia și alte țări. Așadar, Austria și, poate, Olanda vor vorbi despre acest subiect în cadrul Consiliului European. Și apoi vom vedea ce se va întâmpla.

Și principalul lucru este că majoritatea austriecilor sunt, în prezent, clar opuși față de aderarea României și Bulgariei la Schengen. De aceea, în opinia mea, poziția austriacă a guvernului federal nu se va schimba atât de repede. Iar în septembrie 2024, deci peste un an, vom avea alegeri federale aici, în Austria.

Și acesta este, de asemenea, un punct de vedere pe care guvernul austriac îl ia în considerare.

Sociolog austriac: "48% dintre cetățenii austrieci spun că e prea devreme pentru primirea României și Bulgariei în Schengen"

Reporter: Ce spun datele dumneavoastră? Adică, aveți sondaje cu privire la această teamă?

Christoph Haselmayer: Datele, nu numai ale institutului meu, ci și ale altor institute puternice din Austria, spun că majoritatea austriecilor sunt împotriva României în aderarea la Schengen. Deci, potrivit acestor date, 36% dintre austrieci spun că România ar trebui să adere la spațiul Schengen iar 42% spun că Bulgaria ar trebui să adere la acest spațiu. Și cred că erau 48% care spun că e prea devreme ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen. Așadar, în opinia mea, va dura mult timp, poate până în primăvara sau vara anului 2025.

Așadar, vorbim acum de doi ani ca noi să ne schimbăm opinia aici, în Austria.

Reporter: Ultima dată când am fost în Austria, am vorbit cu oamenii și mi-au spus că nu au nimic împotrivă. Adică, oamenii pe care i-am întâlnit mi-au spus că nu au nimic împotrivă ca România să adere la Schengen. Iar Partidul Popular Austriac, partidul lui Karl Nehammer, a fost acuzat de faptul că folosește acest subiect ca strategie politică. Aș vrea să vă întreb: care e situația partidului?

Christoph Haselmayer: Partidul Popular Austriac se află în prezent pe locul al doilea în majoritatea sondajelor, dar Karl Nehammer ar putea fi din nou cancelar după alegerile din septembrie 2024. Pe primul loc se află FPO, Partidul Austriac pentru Libertate, condus de Herbert Kickl. 

Reporter: Așadar, Partidul Popular Austriac încearcă prin această strategie politică privind spațiul Schengen să obțină mai multe voturi înainte de alegerile de anul viitor? Referitor la faptul că partidul de dreapta are această agendă împotriva imigrației?

Christoph Haselmayer: Da, partidul de dreapta al lui Herbert Kickl are o agendă împotriva imigrației. Asta este absolut adevărat. Dar și fostul consilier austriac Sebastian Kurz a avut-o. Și, în opinia mea, și Karl Nehammer, deoarece, cu subiectul imigrației, ai putea câștiga sau ai putea pierde alegerile în Austria. Așadar, acesta este un punct principal.

×
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close