Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Spitalele din România, nevoite să asigure 3 mese pe zi cu 22 de lei | Ce mănâncă bolnavii

Spitalele din România, nevoite să asigure 3 mese pe zi cu 22 de lei | Ce mănâncă bolnavii

Semnal de alarmă privind mâncarea bolnavilor din spitale. Porțiile ar putea fi mai sărace din cauza valului de scumpiri. Majorarea alocației de hrană din această vara la 22 de lei este umbrită de preţurile uriaşe la alimente.

de Cristina Ştefan    |    27 Oct 2022   •   19:48

În aceste condiţii, reprezentanţii unităţilor medicale se întreabă ce vor pune în farfurii în această iarnă, mai ales că primesc deja facturi la utilităţi de două sau de trei ori mai mari faţă de anul trecut.

Cele mai multe spitale au fost nevoite să rezilieze contractele cu furnizorii din cauza inflaţiei.

Această doamnă ne-a povestit că a născut la o maternitate din București însă a ales pachetul primit de acasă.

Suma de 22 de lei pe care statul o alocă spitalelelor este prea mică pentru a asigura trei mese zilnice.

Hrana bolnavilor îi îngrijorează şi pe reprezentanţii unităţilor medicale.

Spitalul Alexandru Obregia asigură zilnic hrana pentru aproximativ 800 de pacienţi, însă din cauza scumpirilor au fost nevoiţi să repete procedurile de licitaţie.

"Nu toți furnizorii rebășeau să-şi păstreze preţurile pe o perioada îndelungată. Sunt facturi de gaze care ajung la 400.000 de lei sau facturi de energie care ajung la 600.000 de lei", a declarat Mihail Buţurcă, director finaciar Spitalul Obregia.

Norma de hrana din spitale a crescut anul acesta, la 1 iulie, de la 11 lei la 22 de lei .Cu toate acestea, majorarea este umbrita de valul de scumpiri, Sunt însă şi spitale din Capitală unde situația este diferită.

Cele care au bucătărie proprie se descurcă mai bine.

De pildă, medicii de la Spitalul Marie Curie povestesc că nu iau în calcul să facă economii.

Ministerul Sănătăţii a promis un mecanims de compensare, astfel încât să fie completate bugetele spitalelor în perioada următoare. 

×
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close