Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Telefoanele uzate ne pun sănătatea în pericol. Unde putem să le ducem la reciclare

Telefoanele uzate ne pun sănătatea în pericol. Unde putem să le ducem la reciclare

Industria telefoanelor mobile şi trendul de a le schimba frecvent duc la un impact uriaş asupra mediului şi ne pun sănătatea în pericol. Iată cum ne pun în pericol telefoanele uzate, cât la sută sunt reciclate și unde putem să le ducem.

de Mia Lungu    |    09 Feb 2023   •   18:46

Sunt 16 miliarde de telefoane mobile uzate în lume doar în acest moment.

De exemplu, în 2022 au ieșit din uz 5,3 miliarde de astfel de echipamente iar Comitetul Economic şi Social European estimează că în 2023 - 5 milioane de telefoane vor fi vândute pe zi.

Iată care e situaţia în România: în 2022, românii aveau - 23 de milioane de telefoane mobile uzate, cu un milion mai multe faţă de 2020.

Deşi telefoanele mobile pot fi reciclate într-o proporţie de 90%, ele sunt aruncate de oameni iar componentele acestora sunt un pericol pentru mediu şi pentru noi, mai ales că ele conţin substanțe toxice ce pot afecta grav sănătatea oamenilor.

Citește și: Românii aruncă uleiul folosit la chiuvetă, deși ar putea primi gratuit altul în loc. Cum trebuie să procedăm

Unde a dus obiceiul schimbării telefoanelor mobile

  • 16 miliarde de telefoane mobile uzate
  • 2022 - 5,3 miliarde de telefoane uzate
  • 2023 - 5 milioane de telefoane noi vor fi cumpărate/zi

În România:

  • 2022 - 23 de milioane de telefoane uzate
  • 2020 - 22 de milioane de telefoane uzate

În Europa:

  • 90% adulții din Uniunea Europeană dețin un telefon mobil
  • 45% deţin smartphon-uri

Impactul telefoanelor uzate asupra mediului:

  • pot fi reciclate în proporție de 90%
  • compoziţie: din metal , sticlă , plastic şi substanţe toxice

Unde putem să ducem telefoanele și încărcătoarele vechi pentru a fi reciclate

"Dețin materii prime care pot fi utilizate în construcția unor alte echipamente electrice și electronice. Acesta este motivul important pentru care noi trebuie să ne asigurăm că nu ajung într-un recipient de gunoi menajer, respectiv la groapa de gunoi, ci ajung într-o instalație de reciclare, de unde pot fi recuperate materialele componente.

În momentul în care nu mai avem nevoie de ele, să nu le aruncăm într-o găleată de gunoi, să le punem într-un recipient separat, de genul acelei cutii de carton pe care asociația noastră o pune la dispoziție în mod gratuit, sau orice alt recipient. 

În momentul în care ieșim spre un magazin care comercializează echipamente electrice, sau chiar ne ducem către un punct de colectare autorizat pentru această activitate, să le ducem acolo, urmând să fie duse într-o instalație de reciclare.", a explicat Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: telefoane sănătate reciclare
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close