Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Zile libere pentru bugetari. Aceștia ajung să aibă aproape două luni concediu în fiecare an

Zile libere pentru bugetari. Aceștia ajung să aibă aproape două luni concediu în fiecare an

Angajaţii statului ajung să aibă şi până la două luni de concediu în fiecare an. Asta pentru că, pe lângă zilele de concediu incluse în contractul de muncă, primesc şi liber în cazul sărbătorilor legale sau dacă lucrează în condiţii speciale.

de Bianca Timșa    |    Ioana Mircea    |    10 Aug 2023   •   18:30

Un bugetar are între 21 și 25 de zile de concediu, în funcție de vechimea în muncă: 21 de zile pentru cei cu o vechime de până la 10 ani și 25 de zile pentru cei cu o vechime de peste 10 ani. De asemenea, mai sunt instituții care le oferă bugetarilor între trei și zece zile de concediu pentru condiții vătămătoare de muncă.

Astfel, un bugetar cu o vechime de peste 10 ani poate primi până la 35 de zile libere anual. La acestea se mai adaugă și zilele libere oficiale date de stat dar şi punţile decise de Guvern atunci când o sărbătoare oficială pică de exemplu marţea sau joia.

Citește și: Banii care se taie bugetarilor români. Marcel Boloş: "Nu e normal, se elimină"

De exemplu, Codul Muncii prevede 16 zile considerate sărbători legale, la care se mai adaugă trei zile libere, punte, decise de Guvern anul acesta. Angajaţii din sectorul public au în 2023 mai multe "minivacanţe" de patru zile, când zilele libere sunt precedate sau urmate de zile de weekend.

Aşa a fost cazul de Ziua Unirii Principatelor, de Ziua Copilului şi săptămâna viitoare, când este Adormirea Maicii Domnului. De asemenea, tot minivacanţe sunt şi de Paşte, de Ziua Naţională şi de Crăciun. Astfel, bugetarii primesc în total circa 50 de zile libere nelucrătoare, în fiecare an.

 

×
Subiecte în articol: zile libere bugetari
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close