Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Boala asociată cu stresul prelungit. Sute de mii de români suferă de această afecțiune

Boala asociată cu stresul prelungit. Sute de mii de români suferă de această afecțiune

Boala asociată cu stresul prelungit. Sute de mii de români suferă de această afecțiune
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    18 Dec 2016   •   15:16

În România, aproximativ 400.000 de persoane au fost diagnosticate în mod oficial cu psoriazis, dar numărul celor care suferă de această afecţiune este în realitate mult mai mare. 

Este o afecţiune dermatologică de care suferă în egală măsură atât femeile cât şi bărbaţii. Poate să apară atât în adolescenţă, cât şi la maturitate.

Pielea este cu precădere afectată de acele plăci roşiatice, proeminente, acoperite de coji gri sau alb-sidefii. 

Deşi psoriazisul nu este o boală contagioasă, mulţi se feresc de atingerea unei persoane afectate de boală. 

Consecinţa poate fi alienarea socială a pacienţilor, dobândită în urma acestei stigmatizări care pare să fi rămas în conştiinţa colectivă a omenirii din Evul Mediu încoace. 

Dacă ştiţi pe cineva care suferă de psoriazis, faceţi un gest frumos. Mergeţi şi îmbrăţişaţi-l. Un gest de afecţiune poate valora atât de mult pentru oricine, iar pentru bolnavii de psoriazis este o bulă de fericire. 

”Psoriazisul este o afecțiune mai gravă decât pare. Psoriazisul poate să accentueze, să agraveze anumite afecțiuni, gen afecțiuni cardiovasculare, boli intestinale, inflamatorii”, a spus Alin Nicolescu, medic dermato-venerolog, duminică, la emisiunea Numai de bine, de la Antena 3.

Există o predispoziție genetică a apariției psoriazisului. Medicii asociază boala și cu prezența unui stres prelungit. În esență, cauza acestei afecțiuni dermatologice nu este în mod real cunoscută.

Psoriazisul este o boală progresivă, care poate varia de la forme ușoare până la forme mai severe. Afecțiunea este una de durată, cu perioade de exacerbare și perioade de remisie. Dacă este diagnosticat corect, psoriazisul poate fi ținut sub control cu tratamentul potrivit.

×
Subiecte în articol: Numai de bine
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close