Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cocktail miraculos pentru sănătate din Lacul Techirghiol. Dr. Vlădăreanu: "După 5-6 zile de tratament au îmbunătățiri semnificative"

Cocktail miraculos pentru sănătate din Lacul Techirghiol. Dr. Vlădăreanu: "După 5-6 zile de tratament au îmbunătățiri semnificative"

Turiștii care vin pe litoral caută să se și însănătoșească, nu doar să se distreze. Așa se face că statiunile balneoclimaterice, dar și bazele de tratament deschise în ultimii ani sunt pline de oameni care își căută sănătatea. La Techirghiol rezervările se fac chiar și cu un an înainte, mulți turiștii fiind deja obișnuiți ai locului, unii venind la tratament de mai bine de... 20 de ani.

Cocktail miraculos pentru sănătate din Lacul Techirghiol. Dr. Vlădăreanu: "După 5-6 zile de tratament au îmbunătățiri semnificative"
Sursa foto: Antena3
de Georgiana Adam    |    13 Iul 2021   •   07:00

Nămolul sapropelic și apa sărată din Lacul Techirghiol, aerosolii naturali, plaja și apa Mării Negre, valoroasele izvoare cu ape mezotermale, atrag, an de an la Techirghiol sute de turiști.

Iar atunci când natura se combină cu tehnologia de ultima generație și profesionalismul medicilor, cura de sănătate este garantată. Așa se face că Sanatoriul Balnear de la Techirgiol este în această perioadă ocupat la capacitate maximă. Principalul efect al nămolului este cel antiinflamator.

"Cea mai mare porțiune de patologie căreia ne adresăm este practic patologia degenerativă. Aici, putem să adăugăm după patologia degenerativă reumatismul articular pe care îl cunoaște toată lumea în termeni liberi. Avem patologiile din reumatologie, spondilită anchilozantă, bolile cutanate, bolile neurologice", precizează dr. Iuliana Vlădăreanu, medic specialist medicină fizică și balneologie.

Nămolul nu are efecte adverse, ci doar contraindicaţii

Niciun pacient nu primeşte vreun tratament înainte de a fi consultat de un specialist.

Printre contraindicaţiile generale se află bolile infecţioase în perioada de contagiozitate şi convalescenţă, bolile venerice, tumorile maligne, epilepsia, alcoolismul cronic, diabetul zaharat care este greu de controlat prin dietă şi tratament medicamentos, insuficienţa cardiacă.

"Una dintre cele mai importante contraindicații sunt bolile contagioase, puseul febril, apropo de pandemie și de momentul în care ne aflăm acum.

De asemenea, toate bolile pe care vi le-am menționat mai înainte când sunt în plin puseu acut inflamator nu se pretează la tratament, bolile psiho-motorii, bolile în care avem deconfensare psihică, tulburare de comportament nu se pretează unitații noastre.

De ce? Pentru că aici avem un climat excitant care duce ori la apariția unui puseu nou de boală, ori la agravarea unuia", atrage atenţie dr. Vlădăreanu.

Apa sărată şi nămolul, un cocktail miraculos

Iar nămolul nu este singurul care îi ajută pe cei care ajung aici.

"Nu cred că putem vorbi de terapia cu nămol fără apa sărată din lac sau de terapia cu apa sărată din lac fără a completa cu namol", precizează medicul.

Apa sărată din lacul Techirghiol este la fel de celebra in domeniul balnear ca si namolul sapropelic. Si asta datorita beneficiilor pe care le are pentru organismul uman.

Apa sărată a lacului Techirghiol are o concentrație de aproximativ 80g săruri minerale la litru, deoarece lacul Techirghiol este un fost golf maritim izolat de mare printr-o fâșie de nisip, ceea ce a condus în timp, la o puternică concentrare a sărurilor din apa de mare, în condițiile climatului arid al zonei.

Fiind atât de concentrată, apa nu se poate folosi simplă decât în cura externă, pentru băi, atât reci, cât și calde la bazin sau la cadă.

Ce boli tratează nămolul sapropelic de la Techirghiol

"Este foarte, foarte util în absolut tot ce înseamnă afecțiune locomotorie, de ce? Noi suntem non-stop supuși acțiunii gravitației, dar în momentul în care intrăm în apă, practică descărcăm toate articulațiile corpului.

Este o proprietate foarte imporantă inclusiv în terapia post-traumatică, post-ortopedică. De exemplu, la pacienții care trebuie să meargă cu cârjă, trebuie să meargă cu cadru și care nu au voie să calce pe membrele care au fost operate.

Noi putem folosi aici climatul împreună cu apa și cu lacul pentru aproximativ orice afecțiune. Contraindicația absolută este reprezentată practic de patologia oncologică, în orice formă a ei", adaugă dr. Iuliana Vlădăreanu.

La sanatoriu poți veni cu trimitere de la medic, tratamentele prescise fiind gratuite. Sedințele extra se plătesc. De asemenea, turiștii mai plătesc cazarea și masa.

"Marea majoritate a pacienților după aproximativ 5-6 zile de tratament au îmbunătățiri semnificative și a statusului durerii și a calității vieții, deci este nevoie să avem mai multe aplicații, da? Și, de asemenea, este nevoie de cură intermitentă, adică am făcut o cură, iar la șase luni revin", mai spune dr. Vlădăreanu.

E prima oară când veniți la Techirghiol?

Nu vreau să vă dezămagesc sau să vă uimesc, dar am îmbătrânit odată cu acest sanatoriu, sunt a 22-a oară. De fiecare dată, vin și revin pentru că îmi amelerioază foarte, foarte mult.

Cum sunt împachetările cu nămol?

Momentan foarte bine, le fac, îmi este bine, extraordinar, iar acum așteptăm efectele. Sperați să vă duceți mai sănătos acasă? Desigur, că vin de la Timișoara, din cealaltă parte a țării.

Turismul balnear este în plină expansiune la malul mării, datorită cererii tot mai mari. Odată ce simt beneficiile miraculoase ale curelor de sănătate, majoritatea turiștilor revin periodic, rezervările fiind făcute chiar și cu un an înainte.

×
Parteneri
Cele cinci locuri din lume unde oamenii pot trăi 100 de ani
x close