Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cum umflăm un balon folosind două ingrediente din bucătărie

Cum umflăm un balon folosind două ingrediente din bucătărie

Doctor Buclă ne învață cum să umflăm un balon fără să folosim metodele pe care le știm deja - pompa sau gura. E un experiment care dezvoltă creativitate și pentru care nu aveți nevoie decât de câteva obiecte deja prezente în casă. 

Cum umflăm un balon folosind două ingrediente din bucătărie
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Feb 2023   •   15:31

"Astăzi fac ceva special pentru voi și anume – o să facem un experiment foarte simplu și acest experiment îl puteți face și voi acasă, pentru că ceea ce voi folosi aveți cu siguranță în bucătăriile și casele voastre. Însă, acest experiment ne va ajuta să fim mai creativi.

Cine știe cum putem umfla un balon fără să punem aer în el? Să îl punem pe masă? Și hopa ... nu s-a umflat. Cred că trebuie scuturat și se umflă ... nu se umflă singur. Nu avem voie să folosim, atenție, aerul, deci nu îl putem umfla așa. Am o idee, știu. O să folosesc ingrediente foarte simple. Vă pun o întrebare – ce este aerul? Aerul se află în stare solidă, lichidă sau gazoasă? Așa este, avem nevoie de un gaz. Avem nevoie de un gaz pentru a umfla balonul, iar pentru asta vom folosi cel mai simplu experiment posibil din chimie și anume – vom folosi interacțiunea între domnul bicarbonat și doamna oțet.

Își vor da întâlnire aici, în sticluța mea. Pentru început luăm acest balon și vom pune imediat domnul bicarbonat în balon. Să știți că sunt foarte experimentat, nu o să pun deloc pe lângă balon, am făcut de foarte multe ori experimentul, uitați ce înseamnă să ai experiență. Iar acum, punem aici doamna oteț, atențiune, nu punem foarte mult, dar nici foarte puțin, pentru a avea o reacție. Mama, ce bine miroase. E foarte gustos oțetul, să nu îl beți gol niciodată.

Atenție! Aveți aici balonul, aici doamna oțet și în continuare, fără să știe, le vom da întâlnire. Să vedeți ce se întâmplă. Pregătiți? Trei, doi, unu, bam-bam-bam. Uitați cât de mult se iubesc, acum o să se umfle acest balon singur. Eu nu fac nimic, decât încerc să așez bicarbonatul în doamna oțet.

Doamna oțet e foarte curioasă acum că s-a întâlnit cu domnul bicarbonat, fără să îi dea întâlnire înainte și uitați cum balonul se umflă singur. Păi asta înseamnă să fii creativ!

Și acum, așa cum vedeți, avem acest balon, când o să îi dați drumul de aici, o să miroase foarte bine, o să miroase cam 2-3 zile în toată casa, o să vă placă.

Deci reacapitulăm – aveți o sticlă, puneți doamna oțet în doamna sticlă, puneți bicarbonat în balon, lăsați bicarbonatul să curgă în sticluța cu oțet și balonul se umflă singur cât timp există spumă înseamnă că există reacție între doamna bicarbonat și domnul oțet, uitați balonul crește în continuare.

Nu uitați și voi să fiți creativi, să luați un balon, puteți face asta cu părinții voștri, cu colegii voștri, să faceți lucruri interesante când vă vedeți în loc să vă jucați pe calculator și pe consolă luați un balon și îi întrebați „hei, voi puteți umfla un balon?” ei o să facă ..., o să obosească și voi o să ziceți – da, uite se umflă singur.

Mă bucur foarte mult că ne-am întâlnit și bucurți-vă și fiți creativi în continuare. La revedere, vă salută dr. Buclă, cu miros de oteț ... asta nu trebuia să fie așa!", spune Dr. Buclă.

 

×
Subiecte în articol: Numai de bine
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close