Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cât de periculos este să foloseşti beţişoare de ureche

Cât de periculos este să foloseşti beţişoare de ureche

Sub formă de secreţie grasă, gălbuie și vâscoasă, ceara are atât rolul de a proteja urechea prin împiedicarea pătrunderii agenţilor patogeni și a corpilor străini, cât şi rol antibacterian datorită compoziţiei chimice. În mod normal, ceara produsă este în cantitate foarte mica.

Cât de periculos este să foloseşti beţişoare de ureche
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Oct 2022   •   11:52

"Urechile, așa cum puțini dintre oamenii obișnuiți știu, se curăță singure. Urechile noastre secretă ceară, ceară care este curățată de una singură, deci ceara se elimină de una singură și noi trebuie să acționăm doar la exteriorul urechii, să ștergem acel cerumen, care dacă nu facem igiena o dată – de două ori pe zi, este foarte inestetic.", a spus Toader Miorița, medic primar ORL, în cadrul emisiunii Numai de bine cu Ela Crăciun.
 
Sub formă de secreţie grasă, gălbuie și vâscoasă, ceara are atât rolul de a proteja urechea prin împiedicarea pătrunderii agenţilor patogeni și a corpilor străini, cât şi rol antibacterian datorită compoziţiei chimice. În mod normal, ceara produsă este în cantitate foarte mica.
 
"Trebuie să curățăm acel cerumen, ca să nu stagneze în ureche pentru a nu provoca boli, otite externe. Sau dacă facem o curățare în exces, de asemenea, putem să facem un traumatism, deci o altă patologie pe care o putem noi provoca.", a mai spus medicul.
 
Infecţiile la nivelul urechilor sunt foarte răspândite, poate şi datorită faptului că multă lume se bazează doar pe beţişoarele de ureche care, spun specialiştii, mai mult agravează situaţia decât să o îmbunătăţească.


 
Este practic o modă de ceva timp, sunt extrem de populare. S-au folosit o perioadă foarte mare de timp acest bețișoare. Bețișoare pe care eu nu le recomand! Eventual, doar într-un cabinet de către medicul orl-ist pentru a curăța urechea la exterior sau de către părinți cu foarte, foarte mare grijă la bebeluși, la copii, dar doar urechea la exterior.
 
Canalul auditiv poate deveni vulnerabil în faţa beţişoarelor de urechi.
 
"Am fost martoră la foarte multe incidente după curățatul acasă cu aceste bețișoare. Cel mai grav incident este ruptura de timpan. Practic ele gâdilă și mai provoacă și un reflex de tuse, pentru că este o zonă în urechea externă care provoacă un reflex de tuse. Putem, la un moment dat, să avem un acces de tuse și să intrăm cu bețișorul în timpan și să rupem timpanul.", a mai adăugat medicul.
 
De asemenea, tot la nivelul urechii externe pot apărea și traumatisme din cauza bețișoarelor din comerț.
 
"Uneori, acele bețișoare nu sunt bine înfășurate în vată și atunci, vata, un alt incident, vata poate să rămână în ureche. Iar cu partea dură a bețișorului se poate provoca un zgârietură cu anumite consecințe neplăcute, cum ar fi sângerare, durere.", mai adaugă medicul ORL.
 
Tot bețișoarele pot provoca ciupercă.
 
"În special, adulții care folosim în mod repetat bețișoare se trezesc cu mâncărime de ureche. Cu spray-urile de urechi sunt de acord Eu recomand pe acelea pe bază de uleiuri care sunt foarte bune atât pentru bebeluși, cât și pentru adulți.
 
Dar cea mai simplă și mai la îndemână metodă rămâne apa cu săpun.
 
"Dimineața, când spălăm fața, spălăm și urechile la exterior, cât se poate. Seara, la culcare, la fel, spălăm fața și urechile și dinții. Curățarea cu apă și puțin săpun la exterior este foarte importantă.", a mai adăugat medicul.
 
Ulterior, zona trebuie ștearsă cu un prosop de bumbac sau cu o dischetă demachiantă.
 
"Se taie discheta demachiantă fie în două, fie în patru sau întreagă, se răcușete și ușor facem toaleta urechii, practic ștergem excesul de ceară sau apa care a intrat în conductul auditiv extern.", a mai spus medicul.
 
De asemenea, medicii îți recomandă să eviți lumănările pentru urechi, întrucât focul te poate răni sau, din greșeală, poate cădea ceară din lumânare în ureche.

×
Subiecte în articol: Numai de bine
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close