Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Înotul şi multiplele lui beneficii pentru sănătatea copiilor

Înotul şi multiplele lui beneficii pentru sănătatea copiilor

Știi cum este atunci când întrebi un nutriționist despre beneficiile legumelor? Enumeră, enumeră și nu se mai oprește. Ei bine, la fel e și în cazul înotului pentru copii.

Înotul şi multiplele lui beneficii pentru sănătatea copiilor
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Iul 2022   •   09:32

Antrenorii povestesc despre o mulțime de avantaje de care pot avea parte cei mici, dacă merg la bazin. Pe scurt, înotul înseamnă sănătate, educație, socializare și, nu în ultimul rând, relaxare.

îmbunătățește starea emoțională a copilului, contribuind la scăderea anexietății, întărirea psihicului și creșterea nivelului de încredere in sine. Specialiștii susțin că cei care practică acest sport devin mai siguri de forțele proprii și mai curajoși.  

Copiii pot începe ședințele de înot încă din primele luni de viață. Iar de la 6 ani, pot participa la concursuri. Ajungând, ulterior, la vârsta de 10 ani, să facă chiar și performanță.

"Eu zic că orice copil trebuie să știe să înoate – nu vorbim neapărat de performanță, vorbim de safe. Niciodată nu știi în ce poziție vei fi în viață – cazi dintr-o barcă, vine o indudație.", a spus Mihai Oprea, coordonator antrenori de înot.

Mihai a constatat cât de important este înotul și care sunt beneficiile lui pentru cei mici în frumoasa sa carieră din America. A fost declarat de 23 ori antrenorul anului pentru înot și polo pe apă în Statul Texas și cel mai bun antrenor al SUA timp de 14 ani consecutiv.

"În Statele Unite, în Texas, am lucrat 25 de ani ca profesor la un liceu, iar acolo este obligatoriu înotul la clasele 1-6. Deci șase ani de zile, toți copiii din acea școală trebuie să ia cursuri de înot, trebuie să învețe să înoate.", mai spune Mihai Oprea.

Înotul este o alternativă bună a calculatorului sau a televizorului. Copiii sunt bucuroși să învețe acest sport împreună cu cei de vârsta lor, fiind și un bun prilej de distracție.

"Înotul este un sport, o activitate foarte importantă din toate punctele de vedere pentru copii – pentru dezvoltarea lor motrică, pentru relațiile pe care pot să le dezvolte cu alții copii, pentru funcțiile cognitive. Înotul este un sport complex, care dezvoltă toți mușchii din organism."

Articulațiile copiilor sunt încă în dezvoltare, iar unele activități sportive pot pune o presiune mult prea mare pe acestea, crescând riscul accidentarilor. Nu este, însă, și cazul înotului, care îi ajută pe cei mici să își dezvolte musculatura sănătos și să-și întărească mușchii spatelui, ce susțin corect coloana vertebrală.

De asemenea, înotul întărește sistemul imunitar și ameliorează simptomele de astm.

Ce se întâmplă în cazul copiilor care au frică de apă? Există rezolvare și pentru ei?

"Absolut, absolut, depinde și de antrenor, care trebuie să cunoască psihologia copilului – cum să vorbească cu el, cum să îl motiveze. S-ar putea ca prima lecție să fie puțin mai dificilă, să avem nevoie de ajutorul mămicii sau a tăticului, dar după aceea e totul super ok.", mai spune coordonatorul.

Înotul îmbunătățește somnul și crește pofta de mâncare, dar, în același timp, este și una dintre cele mai bune modalități de a combate obezitatea infantilă.

×
Subiecte în articol: Numai de bine Mihai Oprea
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close