Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Tehnici pentru a putea scăpa de stresul dinaintea examenelor

Tehnici pentru a putea scăpa de stresul dinaintea examenelor

Urmează o perioadă de foc pentru elevi și studenți. Presiunea examenelor este resimțită puternic. De-a lungul timpului, au fost vehiculate multe metode de relaxare.

Tehnici pentru a putea scăpa de stresul dinaintea examenelor
Sursa foto: Antena 3
31 Mai 2022   •   17:41

Însă, nu toate sunt pe atât de benefice pe cât am putea crede. De exemplu, consumul unei tablete mari de ciocolată nu prezintă niciun avantaj, ba dimpotrivă. Psihologul Keren Rosner vine cu cele mai prețioase sfaturi. 

Fiecare elev și student al cărui obiectiv este să aibă note mari va experimenta stresul. Depășirea acestui obstacol, garantează rezultate mai bune. Însă, din nefericire, trecerea de la mediul online la cel fizic îngreunează și mai tare procesul.

"Până acum, examenele erau în mediul online, erai în mediul de acasă, unde te simțeai relaxat, erai singur. Acum, s-a schimbat, mediul de la școală sau de la facultate este unul în care trebuie să ai o anumită ținută, o anumită poziție, să îți controlezi mișcările, ești văzut de ceilalți, ești în centrul atențiie, trebuie să ai puterea să te concentrezi fiind în mijlocul unui grup", a spus psihologul Keren Rosner.

Studenții admirabili se opresc, fac o pauză, și reflectă asupra situației ce implică stres.

Este foarte important ca înainte de examen să nu înceapă să învețe, atunci să aibă senzația că nu mai știu nimic și să pună presiune pe ei până îl utimul moment să învețe două zile înainte este indicat să aibă activitați în aer liber.

De asemnea, odihna și alimentația sunt foarte importante.

Să mănânce nici prea mult nici prea puțin, pentru că există această tentație să mănânce foarte multe dulciuri sau să nu mănânce nimic. Cele două extreme dau o stare fizică neplăcută, care va induce o stare psihică de agitație.

Specialiștii recomandă consumul de legume verzi, cereale integrale și pește gras.

Și cel mai important în cazul copiilor care dau primul examen din viața lor și celor care dau bacalaureatul este să fie presiunea părinților mult mai scăzută. În ultimele două zile, nu este cazul să reproșezi, să cerți copilul, ci să îl încurajezi și să îi dai posibilitatea să se relaxeze, să se detensioneze, ca în momentul examenului să poată da randamentul maxim.

Exteriorizarea este, de asemenea, foarte importantă. Elevii și studenții ar trebui să aibă o persoană de încredere cu care să vorbească despre emoția care nu le dă pace.

Este foarte important să nu se vorbească foarte mult cu o zi înainte și înaintea examenului despre ce se va întâmpla după aflarea rezultatelor, pentru că presiunea este aceasta – ce rezultat voi avea, care este viitorul meu? Nu mai este cazul cu o zi înainte să îți pui această întrebare, pentru că nu schimbă cu nimic realitatea. Din contră, va aduce presiune, emoții suplimentare care nu vor face decât să se interpună între puterea de concentrare.

Iar înainte de examen, nu uita să faci câteva exerciții de conentrare.

Dacă nu vom face exercițiile de concentrare chiar înainte de a intra la examen, ne vor lua timp din examen pentru a ne aduna mental și a ne putea concentra. Acest exerciții sunt foarte simple. Poate să fie o minge mică pe care două persoane să și-o arunce unul la celălalt sau poate să fie un puzzle sau poate să fie un joc de cuvinte, ceva care să poată să adune mental și să anticipeze concentrarea de care ai nevoie.

×
Subiecte în articol: Numai de bine Keren Rosner
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close