Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Tot ce trebuie să știi despre infertilitate. Cum se rezolvă această problemă de care suferă 15% dintre cupluri

Tot ce trebuie să știi despre infertilitate. Cum se rezolvă această problemă de care suferă 15% dintre cupluri

În România, aproximativ 15% din cuplurile aflate la vârsta reproductivă suferă de infertilitate. Tocmai de aceea, este extrem de important ca atât partenera, cât şi partenerul să îşi evalueze starea de sănătate, să identifice eventualele probleme, iar ulterior, să le trateze.

Tot ce trebuie să știi despre infertilitate. Cum se rezolvă această problemă de care suferă 15% dintre cupluri
Sursa foto: Antena 3
de Diana Ionescu    |    13 Iul 2020   •   15:31

Infertilitatea de cuplu se definește ca imposibilitatea obținerii unei sarcini în urma unei activități sexuale regulate și fără a folosi o metodă contraceptivă. Medicul expert în fertilitate, conf. univ. dr. Romeo Micu, șef secție obstetrică ginecologie și medic expert fertilitate spital Regina Maria Cluj, a vorbit la „Numai de bine” despre acestă problemă des întâlnită:  „Practic ar trebui să facem un screening în momentul când avem la cuplul respectiv 12 luni de relații sexuale normale în care nu reușesc să conceapă, cu codiția ca vârsta femeii să fie până în 35 de ani. După 35 de ani apare o scădere a fertilității în mod normal și atunci acest interval de timp va fi scurtat la 6 luni de zile”, a explicat speccialistul. 

Odată cu vârsta, crește și frecvența infertilității

De exemplu, 25% dintre femeile care au între 35-39 de ani nu mai pot da naștere unui copil. În aceste situații sunt recomnadate o serie de investigații. Atenție, ar trebui investigați ambii parteneri însă investigațiile pentru femei însă sunt mult mai ample. 

Potrivit specialiștilor, pachetul de investigații este specific pentru infertilitate însă nu trebuie neglijate nici evaluarea stării generale de sănătate a celor doi parteneri. „Vrem să aducem copiii într-o familie cu un cuplu sănătos. Dacă există probleme de sănătate în cuplu acestea ar trebui rezolvate înainte de sarcină”, a mai spus conf. univ. dr. Romeo Micu.

Cu toate investigațiile, în 15% dintre cazuri nu se poate stabili cauza infertilității însă dacă este depistată de cele mai multe ori aceasta poate fi tratată. O parte dintre afecțiuni pot fi vindecate prin tratament medicamentos iar celelate pot beneficia de tratament chirurgical.  

Tot ce trebuie să știi despre infertilitate

×
Subiecte în articol: Numai de bine infertilitate
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close