Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire O rachetă rusă a distrus un satelit, punând în pericol Staţia Spaţială Internaţională

O rachetă rusă a distrus un satelit, punând în pericol Staţia Spaţială Internaţională

Dezmembrarea, ordonată recent de către Rusia, a unui satelit scos din uz a pus în pericol astronauţii aflaţi pe Staţia Spaţială Internaţională. Acţiunea, dusă la îndeplinire cu ajutorul unui rachete anti-satelit, a generat un câmp de deșeuri spațiale care putea provoca în orice moment pagube iremediabile staţiei.

O rachetă rusă a distrus un satelit, punând în pericol Staţia Spaţială Internaţională
Sursa foto: Hepta/ Abaca Press / ABACA
de Georgiana Adam    |    16 Noi 2021   •   21:53

Americanii au condamnat vehement gestul Kremlinului. 

Staţia Spaţială Internaţională a trecut razant de mai multe ori pe lângă norul format din resturile orbitale rezultate în urma exploziei satelitului rus. Kosmos-1408, cu greutate de peste o tonă, lansat în 1982, a încetat să funcţioneze în urmă cu mai mulţi ani, aşă că autorităţile ruse au decis că trebuie să-l distrugă. Au folosit în acest scop o rachetă anti-satelit. 

Şapte oameni – patru americani, un german şi doi ruşi  - se află în prezent în interiorul Staţiei Spaţiale Internaţionale, care orbitează la o altitudine de aproximativ 420 de kilometri deasupra Terrei.

Echipajul a fost nevoit să își îmbrace rapid costumele și să intre în navetele spațiale, întrucât exista riscul ca stația să fie lovită de sutele de mii de resturi generate de testul derulat de ruşi.

Rusia a testat o armă anti-satelit și a pus în pericol Stația Spațială Internațională 

Roscosmos, agenţia spaţială rusă, a minimalizat însă incidentul şi a precizat, într-o postare pe Twittter, că ISS se află şi s-a aflat tot timpul în zona verde.

Numai că, potrivit specialiştilor, există riscul ca aceste resturi să rămână pe orbită mulţi ani de-acum încolo şi să constituie un potenţial pericol pentru sateliţi şi chiar pentru zborurile umane. 

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close