Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Andrei Manea, director executiv al RPIA despre fotovoltaice: "România are bani, dar ne trebuie o strategie pentru a-i folosi corect"

Andrei Manea, director executiv al RPIA despre fotovoltaice: "România are bani, dar ne trebuie o strategie pentru a-i folosi corect"

 Andrei Manea, director Executiv al RPIA a participat astăzi la Conferinţa Naţională "Finanțarea proiectelor de energie regenerabilă – surse transparente pentru resurse curate" care face parte din proiectul România Inteligentă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mai 2023   •   13:10

În cadrul Conferinței Naţionale "Finanțarea proiectelor de energie regenerabilă – surse transparente pentru resurse curate", Andrei Manea, director executiv al RPIA (Romanian Photovoltaic Industry Association) a vorbit despre fotovoltaice, un domeniu care ar contribui foarte mult la economia României, dar care mai are nevoie de elemente pentru a se putea dezvolta cum trebuie.

"Există două lucruri pe care trebuie să le menționăm: România are bani europeni pe care trebuie să îi folosim, dar avem nevoie de o strategie ca sa îi putem folosi cât mai bine. 

Trebuie să construim pe baza posibilităților financiare care sunt astăzi, să atragem în România investiții pentru a crea la noi în țară componente pentru eoliene, și pentru fotovoltaice, astfel încât să aducem o valoare economiei din România și pentru a nu mai depinde de alte țări", a declarat Andrei Manea, director executiv al RPIA.

De asemena, Andrei Manea a atras atenția asupra faptului că domeniul fotovoltaic are nevoie de forță de muncă specializată.  În România, până în 2030, se estimează un necesar pentru partea de fotovoltaice de un număr de 25.000 de oameni.

Citește și: Oradea va avea un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri. Marcel Boloș: "E o premieră în România"

"Pe parte de fotovoltaice, există o problemă care nu este pe deplin rezolvată, cea cu scoaterea din circuitul agricol pentru terenuri. S-au făcut niște pași cu ajutorul Parlamentului, dar situația este încă neclară, iar această problemă nu dă predictibilitatea dorită de investitori.

Cei care doresc să investească, să construiască, au nevoie de o bază solidă pentru următorii 25 de ani. Aceste chestiuni legislative trebuie lămurite foarte bine înainte ca investițiile să înceapă", a mai adăugat Andrei Manea.

×
Subiecte în articol: România Inteligentă RPIA Fotovoltaice
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close