Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Asigurarea obligatorie a locuinţei, soluţia salvatoare în cazul dezastrelor naturale | Programele pregătite de stat pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic

Asigurarea obligatorie a locuinţei, soluţia salvatoare în cazul dezastrelor naturale | Programele pregătite de stat pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic

Pagubele provocate de fenomenele meteo extreme pot fi preîntâmpinate sau diminuate prin asiguararea locuinţei, dar și prin proiectele de reabiliatre a clădirilor, susținute de stat.

Asigurarea obligatorie a locuinţei, soluţia salvatoare în cazul dezastrelor naturale | Programele pregătite de stat pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Oct 2023   •   08:57

Riscul seismic devine tot mai des o amenințare pentru țara noastră și pentru bunurile românilor.

În acest context, pentru diminuarea pagubelor, principalele soluții sunt asigurarea locuinței  și proiectele de reabilitare a clădirilor.

"Ministerul Dezvoltării are în derulare mai multe programe pe care dorește să le implementeze, precum Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic.

De asemenea, avem un program care se referă la școli sigure, dar și un proiect care se adresează spitalelor, anume Programul Mihail Cantacuzino", a spus Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării.

Astfel de programe sunt vitale, mai ales că pot preîntâmpina producerea unor pagube majore.

Citește și: Nicoleta Radu (PAID România): "Asigurarea obligatorie este doar primul pas pentru o protecţie totală"

"Dacă ne gândim la Crevedia, un eveniment de tipul unui cutremur ar produce de 10.000 de ori, de 20.000 de ori mai multe daune", a spus Nicoleta Radu, director general PAID, în cadrul conferinței România Inteligentă.

Mulți români sunt reticenți atunci când vine vorba despre asigurarea obligatorie, gândindu-se că despăgubirea de 20.000 de euro este insuficientă. 

Totuși, dacă ar fi reabilitate clădirile cu risc seismic, pagubele ar putea fi mai mici.

Potrivit autorităților, programele rămân accesibile, iar procedurile de accesare au fost simplificate.

Aspectele referitoare la asigurarea locuințelor și la proiectele de reabilitare au fost analizate în cadrul conferinței România Inteligentă, organizată de Antena3 CNN şi Cotidianul Naţional Jurnalul.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close