Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Clădirea din Bistrița care va adăposti Casa Colecțiilor, un obiectiv turistic de excepție: "Este casa în care a locuit fratele poetului Mihai Eminescu"

Clădirea din Bistrița care va adăposti Casa Colecțiilor, un obiectiv turistic de excepție: "Este casa în care a locuit fratele poetului Mihai Eminescu"

S-a deschis Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu din Bistrița, o bibliotecă înzestrată cu colecţii personale de carte şi manuscrise. Clădirea va fi însă şi o instituţie integrată în circuitul turistic.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Dec 2023   •   17:48

Clădirea reprezentativă pentru arta arhitecturală a Bistriței este situată pe Bulevardul Independenței și a fost construită în anul 1912. În acest imobil, și-a trăit ultimii ani din viață fratele poetului național Mihai Eminescu, ofițerul Matei Eminescu. 

"Este casa în care a locuit cinci ani de zile fratele poetului Mihai Eminescu, Matei Eminescu. Casa are o emblemă patrimonială, pentru că vorbim despre familia Eminescu", a declarat Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud. 

În interiorul clădirii au fost amenajate săli speciale pentru manuscrise, dactilograme și manuscrise, dar și cărți care au fost donate bibliotecii județene. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Eu am avut această dorință foarte mare să reușim să avem o casă destinată cărților, manuscriselor, autografele. Nu știm ce se va întâmpla în viitor. Oamenii nu mai scriu cu mâna", a mai precizat Ioan Pintea. 

Citește și: Campanie naţională de împădurire prin PNRR. Românii primesc bani şi asistenţă

Nu lipsesc nici publicațiile cu autografe de la mari personalități culturale născute în Bistrița-Năsăud, precum Andrei Mureșanu, Liviu Rebreanu, George  Coșbuc care au spații speciale cu date despre viața și opera lor. 

La Casa Colecțiilor vor putea fi organizate evenimente culturale, lansări de carte și conferințe. Investiția a fost asigurată din bugetul Consiliului Județean Bistrița Năsăud și se ridica la valoarea de 8,5 milioane de lei. 

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close