Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Dr. Bogdan Cuza, strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza: "Este momentul să ne reamintim cine am fost cândva"

Dr. Bogdan Cuza, strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza: "Este momentul să ne reamintim cine am fost cândva"

Este momentul să ne reamintim cine am fost cândva, a declarat dr. Bogdan Cuza, strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la conferinţa "Viitorul a început ieri! Educație și traditie - model de dezvoltare pentru noile generații", organizată de România Inteligentă.

Dr. Bogdan Cuza, strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza: "Este momentul să ne reamintim cine am fost cândva"
Sursa foto: Antena 3 CNN | România Inteligentă
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Mar 2023   •   11:29

Conferința Națională "Viitorul a început ieri! Educație și traditie - model de dezvoltare pentru noile generații" a fost organizată de Antena 3 CNN şi cotidianul naţional Jurnalul sub egida aniversării a 105 ani de istorie românească: Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț, artizanii Unirii Basarabiei cu România.

"Aş porni de la sintagma formulată de Nicolae Iorga, care spunea că solidaritatea naţională şi identitatea de neam trebuie să reînvie ca să ne scoată din mlaştina în care ne-am cufundat atât de mult de la un cap la celălalt. Este momentul în care să ne reamintim într-adevăr de ce am fost şi cine am fost cândva.

Pe de altă parte, cu durere trebuie să spun că îmi amintesc de două strofe dintr-o poezie extraordinară a unui poet martir care s-a numit Andrei Ciurunga. De altfel, îl chema şi Robert Cafuleanu, fiind născut în judeţul Caful, şi care spunea în poezia 'Nu-s vinovat faţă de ţara mea', două strofe îmi amintesc, care sunt sugestive şi emoţionante: Nu-s vinovat c-am îndârjit şacalii / Şi c-am răcnit cu sufletul durut / Că nu dau un Ceahlău pe toţi Uralii / Că urăsc hotarul de la Prut / Şi dacă am striga la haitele ce fură / Adâncul, codrul, cerul, stea cu stea / Nu-s vinovat faţă de ţara mea.

Este tragică această reflecţie a lui Andrei Ciurunga, care a fost al doilea Radu Gyr al nostru şi care a fost un martir al canalului, de trei ori arestat şi care a reuşit să sugereze exact durerea poporului român şi durerea basarabenilor. Pe de altă parte, iniţiativa excepţională pe care aţi avut-o cu bustul lui Alexandru Marghiloman, să ştiţi că mă obligă foarte mult şi chiar v-aş cere sprijinul pentru a întrona un bust pe o alee principală din Basarabia a domnitorului Alexandru Ioan Cuza", a declarat dr. Bogdan Cuza.

Citeşte şi: Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, la conferinţa România Inteligentă: "A fost un moment istoric"

Viitorul a început ieri! Educație și traditie - model de dezvoltare pentru noile generații| Conferinţă naţională Antena 3 CNN “România Inteligentă”

Viitorul a început ieri! Educație și traditie - model de dezvoltare pentru noile generații| Conferinţă naţională Antena 3 CNN “România Inteligentă”

Publicată de Antena 3 pe Marţi, 28 martie 2023

Vezi şi: Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: "Din punct de vedere cultural, noi ne-am unit deja cu Republica Moldova"

×
Subiecte în articol: Dr. Bogdan Cuza România Inteligentă
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close