Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Localitatea din România unde se fac măsurători cadastrale gratuite cu ajutorul dronelor

Localitatea din România unde se fac măsurători cadastrale gratuite cu ajutorul dronelor

Într-o localitate din România locuitorii pot beneficia de măsurători cadastrale gratuite care se fac cu ajutorul dronelor, totul printr-un program cu finanțare europeană.

Localitatea din România unde se fac măsurători cadastrale gratuite cu ajutorul dronelor
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    17 Mar 2023   •   17:20

Este vorba despre comuna Strungari din Bacău, o localitate modestă, cu puțin peste 2.500 de locuitori. Aici autorităţile au reușit să asigure servicii cadastrale gratuite cetățenilor.

Proiectul a fost câștigat de o firmă din Moldova care folosește drone și tehnologie de ultimă generație pentru măsurători.

"Vrând să fim un pas cu tehnologia, am achiziționat și un scanner 3D care permite scanarea construcțiilor cu precizie milimetrică, rezultând un suport tridimensional, o transpunere a construcției în format digital care permite nu numai vizualizarea lui, ci și folosirea ca și suport pentru proiectare, modernizare, reabilitare.

Acest ortofotoplan nu exclude realizarea interviurilor de teren, verificarea limitelor desenate pe ortofotoplan, dar și verificarea dimensiunilor construcțiilor.

Proiectul constă în montarea unei camere 360 de grade pe mașină, parcurgerea tuturor străzilor. Camera 360 de grade este conectată și la GPS pentru avizarea unor poziții fixe ale fotografiilor. În urma prelucrării vedeţi imagini 360° ca la Google", spune Adrian Răcoveanu, inginer.

Comuna nu este departe de tehnologie, fiind făcute și alte investiții moderne precum panouri fotovoltaice pe școala gimnazială sau iluminat stradal solar prin panouri fotovoltaice cu LED.

"Vrem să vedem acest proiect împlinit pentru că va face puțină ordine în tot ceea ce privește evidență cadastrală la nivelul localității, atât pe intravilan, pe extravilan, atât pe terenurile agricole cât și pe terenurile cu vegetație forestieră", spune Rotaru Vasile, primar comuna Strungari.

Localnicii sunt bucuroși că beneficiază de servicii gratuite, dar și inteligente.

"Cred că este un proiect benefic pentru comunitatea din comuna noastră. O să identificăm cu certitudine toate suprafețele care vor fi măsurate și cred că va fi un real beneficiu pentru toată populația în viitor pentru a stabili cu certitudine toate punctele cadastrale și toate terenurile care sunt pe raza comunei Strungari", spune un bărbat.

"E foarte bine, ceea ce se aude. Este foarte bine din partea primarului", mai spune o localnică.

Proiectul a fost realizat prin programul operațional regional.

×
Subiecte în articol: cadastru drone Bacău
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close