Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Aceasta este comuna din România cu cea mai modernă grădiniţă din mediul rural | Primar: "Suntem primii la investiții din fonduri europene între administrațiile locale"

Aceasta este comuna din România cu cea mai modernă grădiniţă din mediul rural | Primar: "Suntem primii la investiții din fonduri europene între administrațiile locale"

O comună din România, campionă la investițiile atrase din fonduri europene, dispune în prezent de cea mai modernă grădiniță din mediul rural.

Aceasta este comuna din România cu cea mai modernă grădiniţă din mediul rural | Primar: "Suntem primii la investiții din fonduri europene între administrațiile locale"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Sep 2023   •   18:18

Este vorba despre localitatea Sânmartin din județul Bihor. Aici, preșcolarii învață la cele mai înalte standarde, pentru că unitatea a fost înzestrată cu sisteme inteligente de predare, table interactive și dotări digitale performante.

Toate acestea îi fac pe micuți să revină cu bucurie la grădinița care a fost construita cu bani europeni și a costat 500 de mii de euro.

Fiecare sală de clasă este dotată cu video-proiectoare, table inteligente şi mobilier nou și, în plus, este decorată tematic, tema centrală fiind un joc pe care copiii îl practică frecvent - puzzle, Tetris, X și Zero, după cum declară Ramona Bucșan, directoarea unității de învățământ.

"E clar că pe copii îi captivează aceste facilități pe care le-au găsit în grădiniță", adaugă ea.

"Este o diferență enormă. Dotarea materială este de top, modernă, cu ultima generație tehnologică. Copiii noștri sunt copiii anului 2023, sunt familiarizați cu tehnologia IT. Era un lucru absolut normal și necesar", spune, la rândul său, educatoarea Adela Bala.

Părinții au preferat să-și trimită copiii la grădinița din Sânmartin, în loc să-i trimită la oraș

"E faină, e mai frumoasă", spune o fetiță într-un veșmânt cu buline, în timp ce colega sa, într-un tricou cu un personaj animat, o completează: "Îmi place că (pătuțurile) sunt cu albastru".

Părinții celor 100 de copii înscriși la grădinița din Sânmartin ar fi avut posibilitatea să îi trimită să învețe la oraș.

Ei au ales, însă, această unitate de învățământ pentru că este cea mai modernă din județ.

În ultimii șapte ani, numărul locuitorilor din Sânmartin a crescut cu 50%, de la 9.000 la peste 14 mii in momentul de față.

"Traiul este mai puțin scump și taxele sunt mult mai mici decât la oraș, iar avantajul pe care îl consider cel mai important este că viața, aici, este mult mai liniștită, iar la grădiniță se ajunge mult mai ușor", mărturisește mama unuia dintre copiii de la grădinița din Sânmartin.

Primar: Sânmartin are cele mai multe fonduri europene atrase de o administrație locală

Mediul rural este adesea asociat cu zonele defavorizate, însă acest lucru nu are o valabilitate absolută.

În realitate, România are comune cu venituri mari la buget și proiecte impresionante, comparabile cu cele din orașe.

Sânmartin nu doar că este cea mai bogată comună din județ, dar se află pe locul 4 în topul comunelor la nivel național, când vine vorba despre veniturile înregistrate anul trecut.

"Comuna Sânmartin are cele mai multe fonduri europene atrase de o administrație locală din țară, undeva la 25 de milioane de euro", punctează Cristian Laza, primarul localității.

Alte proiecte în valoare de 40 de milioane de euro din bani europeni și guvernamentali sunt în lucru, în momentul de față.

Administrația locală dorește să construiască un Aqua Park in valoare de 30 de milioane de euro, la care se adaugă și piste de biciclete și crearea unor spații de relaxare pe malurile unui pârâu din zonă.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close