Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Comuna care a accesat cele mai multe fonduri europene din România

Comuna care a accesat cele mai multe fonduri europene din România

Mediul rural este adesea asociat cu zone defavorizate, însă acest lucru nu este general valabil. În realitate, România are comune cu venituri la buget mari și proiecte impresionante, comparabile cu orașele.

Comuna care a accesat cele mai multe fonduri europene din România
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Oct 2022   •   17:16

Un exemplu este localitatea Sânmartin din Bihor care nu doar că este cea mai bogata din județ, dar se află pe locul 4 în topul comunelor la nivel național, când vine vorba despre banii încasați la bugetul local. Acest lucru se datorează fondurilor europene și guvernamentale atrase de-a lungul timpului, dar și investițiilor în două stațiuni de interes național, Băile Felix și Băile 1 Mai.

Doar anul trecut, în bugetul comunei Sânmartin aflată la doar 7 kilometri de Oradea, au intrat aproape 60 de milioane de lei. Cei mai mulți bani au fost obținuți pentru proiectele câștigate din surse externe. Aproximativ 8 milioane de euro.

Comuna Sânmartin are cele mai multe fonduri europene atrase de o administraţie locală din ţară. 23 de milioane de euro până în prezent.

Cele două stațiuni balneare de pe raza comunei aduc anual 2 milioane de euro la bugetul local, bani obținuți din taxele plătite de turiști și impozitele percepute. Pentru a putea ajuta la dezvoltarea comunității, edilul a redus considerabil cheltuielile de personal.

Staţiunile au fost modernizate pe fonduri europene în valoare de peste 10 de milioane de euro, astfel, în doar 2 ani au fost schimbate complet. Cu resurse geotermale impresionante, investitorii privați din Băile Felix au ridicat noi hoteluri peste apele fierbinți și binefăcătoare.

În ultimii ani, numărul locuitorilor din comună a crescut cu 50%, mulţi orădeni și-au construit case în satele din apropierea orașului, iar localnicii au preferat să rămână în localitățile lor, pentru că au toate condițiile și confortul din zonele urbane.

Primăria încearcă acum să obțină fonduri pentru a realiza mai multe piste de biciclete care vor lega Oradea de comuna Sânmartin, dar și pentru a construi un Aqua Park.

×
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close