Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Comuna fruntaşă la investiţii smart, şcoală modernă şi staţii de încărcare

Comuna fruntaşă la investiţii smart, şcoală modernă şi staţii de încărcare

O comună din Sibiu este fruntașă la capitolul investiții smart. Este vorba despre localitatea Păuca, unde există două stații de încărcare cu panouri solare pentru mașini electrice.

Comuna fruntaşă la investiţii smart, şcoală modernă şi staţii de încărcare
Sursa foto: Antena 3
de Silvia Preda    |    27 Mai 2022   •   17:37

Mai mult, surplusul de energie verde este folosit de primărie, ceea ce face ca facturile la curentul electric să fie mai mici. În localitate există și o școală inteligentă, construită de la zero, dotată cu gadgeturi moderne și atractive pentru elevi.

Comuna Păuca se află într-o zonă pitorească la 50 de kilometri de Sibiu. Localitatea nu se regasește pe nicio harta turistică, însă a devenit un popas pentru proprietarii de mașini electrice care călătoresc prin țară datorită stației de încărcare cu panouri solare, mai ales că este gratuit.

Zeci de pasionați de mașini electrice au vizitat comuna în cadrul unui eveniment național de promovare a transportului ecologic. Așa au aflat că stația de încărcare din curtea primăriei le stă la dispoziție 24 de ore din 24.

Staţia de încărcare cu panouri solare alimentează și primăria, ceea ce înseamnă că sunt reduse cheltuielile instituției. Investiţia a costat 47.000 de euro, dintre care 28.000 de euro au provenit din fonduri nerambursabile. Anul trecut în comună a fost inaugurată și o școală modernă, plină de tehnologie și gadgeturi care nu se regăsesc nici în marile școli din oraș.

Datorită tehnologiei școala a devenit un loc mult mai atractiv pentru elevii de gimnaziu.

Primăria a reușit să realizeze toate aceste investiții cu finanțări nerambursabile, iar acum autoritățile locale se pregătesc să obțină și alte fonduri pentru proiecte inteligente. Primul pe listă este un sistem integrat de supraveghere video în comuna Păuca și în cele trei sate aparținătoare, dar și montarea unor bănci smart cu încărcare solară.

×
Subiecte în articol: comuna Sibiu România Inteligentă
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close