Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Elevii români care au reuşit să creeze un robot autonom de la zero

Elevii români care au reuşit să creeze un robot autonom de la zero

O echipă de elevi de la la Liceul Teoretic "Petru Maior" din Gherla au creat un robot autonom. Robotul este capabil să adune singur obiecte, dar şi să le depoziteze. Creaţia le-a adus premii importante la un etapa naţională de robotică, iar tinerii au fost invitaţi să participe la concursul internaţional de robotică din Statele Unite. Pentru acest lucru însă, au nevoie de susţinere financiară.

Elevii români care au reuşit să creeze un robot autonom de la zero
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Iun 2022   •   17:34

Pentru etapa naţională de robotică, elevii de la Liceul Teoretic "Petru Maior" din municipiul Gherla au avut de pregătit un robot care a trebuit să îndeplinească o serie de sarcini atât de unul singur, cât şi ghidat, conform unei teme de joc.

Scopul a fost ca robotul să colecteze mai multe piese de joc, apoi să le depoziteze pe un suport.

Tinerii au fost invitaţi la cel mai prestigios concurs de robotică

Robotul a fost dotat cu senzori și algoritmi specifici pentru a spori funcționarea autonomă. Astfel, tinerii au reuşit să obţină locul I la secțiunea "Control Award".

Pentru a ajunge la acest rezultat a fost nevoie de 8 luni de muncă.

"Principalele probleme pe care le-am întâmpinat până acum au fost ori pe partea de programare când a trebuit să schimbam anumite chestii din cod pentru a îmbunătăţii anumite mecanisme sau când în timpul jocului ni s-au stricat anumite piese şi a trebuit să le refacem la imprimantele 3D", a spus Mălinaș Alisa, clasa a 10-a.

Elevii au acum nevoie de bani pentru a ajunge la competiţia din Statele Unite

Echipa din Gherla a fost invitată să participe la Maryland Tech Invitational din Statele Unite, unul dintre cele mai selective și prestigioase concursuri internaționale de robotică, la care sunt prezente doar cele mai bune echipe din întreaga lume. Au însă nevoie de bani pentru a ajunge peste ocean.

"Anul acesta ultima etapa este o invitaţie în SUA, la Maryland. Acolo costurile se ridică la 20 de mii de euro pentru deplasare. Mai avem nevoie de puţin, cam 3.000 de euro. Sperăm să adunăm, altfel o să rămână cineva acasă", a spus Adrian Mocian, profesor de informatică la Liceul Teoretic "Petru Maior" Gherla.

În total, cu tot cu voluntari, echipa de robotică are 45 de membri, iar pentru construirea robotului de anul acesta au folosit 2.500 de dolari.
 

×
Subiecte în articol: România Inteligentă robot elevi Gherla
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close