Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Taxă pentru fiecare MW solicitat în rândul celor care vor să investească în energia regenerabilă. Gabriel Andronache: ”Vedem când va fi implementată”

Taxă pentru fiecare MW solicitat în rândul celor care vor să investească în energia regenerabilă. Gabriel Andronache: ”Vedem când va fi implementată”

Gabriel Andronache, vicepreședintele ANRE, a vorbit în cadrul Conferinței Naționale "Finanțarea proiectelor de energie regenerabilă – surse transparente pentru resurse curate" despre posibile garanții sau licitații care ar putea deveni obligatorii în rândul celor care vor să investească în acest domeniu.

Taxă pentru fiecare MW solicitat în rândul celor care vor să investească în energia regenerabilă. Gabriel Andronache: ”Vedem când va fi implementată”
Sursa foto: Antena 3 CNN | România Inteligentă
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mai 2023   •   14:47

"Am demarat cu colegii din interior un studiu să vedem cum se desfășoară, la nivel european, ce aplică celelalte state, pentru că s-au confruntat cu siguranță și ei cu astfel de situații, iar materialele respective au fost finalizate. Acum le discutăm și vreau să le trimit către ANRE, le analizăm și există varianta, atât pentru alocare de capacitate, astfel încât să se facă licitație sau varianta în care să se plătească o taxă pentru fiecare MW solicitat de către cei care doresc să facă investiții în această zonă.  

Din analizele pe care le-am făcut la momentul respectiv am constatat că în Spania există o taxă care se aplică pentru fiecare MW, în valoare de 40.000 €, care, după ce începe implementarea proiectului, este deblocată și îl ajută pe cel care chiar dorește să facă investiția să o ducă la îndeplinire.  

În momentul de față stăm și analizăm să vedem momentul în care va fi implementată acea taxă, astfel încât cei care vor veni în viitor, să fie hotărâți 100% că vor duce și vor implementa acele proiecte și nu vor bloca alte capacități astfel încât să fie greu pentru cei care doresc cu adevărat să implementeze sau să îi descurajeze. Iar fiecare dintre cei care sunt în zona de transport, Transelectrica dar și alți distribuitor, să știe cum își gestionează programele de investiții astfel încât să răspundă solicitărilor din piață", a explicat Gabriel Andronache în cadrul conferinței România Inteligentă. 

Finanțarea proiectelor de energie regenerabilă - surse transparente pentru resurse curate

România are nevoie de ținte clare pentru tranziția la obiectivele europene, dar și de un plan pentru a rămâne un producător de energie curată. Unde se situează țara noastră pe piața marilor jucători din regiune, cum am putea deveni un hub zonal într-o perioadă de criză și mai ales cum putem finanța proiecte de energie regenerabilă. Sunt teme și întrebări la care vom afla răspunsuri, astăzi, la conferința România Inteligentă.

Publicată de Antena 3 pe Luni, 29 mai 2023

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close