Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Ghene inteligente, saci cu cipuri şi camere de inteligenţă artificială, la Oradea

Ghene inteligente, saci cu cipuri şi camere de inteligenţă artificială, la Oradea

Pentru că ne place cu tehnologie și cu inteligență, iată, surpriză: și ghenele de gunoi sunt de-acum inteligente. 

Ghene inteligente, saci cu cipuri şi camere de inteligenţă artificială, la Oradea
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    28 Mar 2022   •   10:41

În Oradea a demarat un astfel de proiect. Peste 900 de locatari dintr-un cartier au primit primii saci colorați, cu un cip unic, cu ajutorul cărora vor deschide ușile de la țarcurile metalice. 

Camerele video montate la ghene funcționează cu inteligență artificială și bază de date privind volumul de gunoi, astfel că oamenii urmează să plătească în funcţie de cantitatea de gunoi aruncată. 

Oradea începe digitalizarea sistemului de salubritate. Într-un proiect-pilot a dotat deja cinci ţarcuri de gunoi cu un sistem de acces şi monitorizare care foloseşte inteligenţa artificială. 

Astfel, se va putea avea date exacte legate de volumul de deşeuri produs în fiecare apartament.

Timp de trei luni, locatarii vor experimenta plata în funcţie de volum, cu ajutorul sacilor de gunoi cu cip, care furnizează informații precum numele locatarului, apartamentul, categoria de deșeu și volumul.

"Scopul principal al proiectului a fost şi este reducerea cantității de deşeuri generate, cât şi creşterea colectării. Ne-am inspirat de la alte ţări mai dezvoltate decât noi şi noi sperăm că am aplicat-o cu succes aici la noi", a spus Roxana Gavriluţ, manager de proiect.

Sistemul inteligent va putea depista de exemplu un sac de gunoi aruncat lângă ţarc, dacă un orădean a intrat în ţarc cu saci de gunoi fără cip sau dacă uşa a rămas deschisă mai mult de 5 minute.

"Sistemul are în componenţă un cititor, care identifică sacii prin radiofrecvenţă şi oferă acces în incinta ţarcului doar persoanelor autorizate. 

Ţarcul este securizat printr-o închidere electromagnetică, completat de nişte senzori de  deschidere a uşilor, care ne prezintă momentul în care uşile sunt deschise şi atunci când uşile sunt deschise pot fi închise de la distanţă", explică Călin Lucaciu, director tehnic.

Printr-o aplicaţie specială, folosită de asociaţia de proprietari şi de poliția locală, vor putea fi semnalate aşa-numitele incidente, adică situaţii în care regulile sunt încălcate. 

Mai mult decât atât, prețul gunoiului va fi în sfârșit calculat corect pentru fiecare locatar în parte.  

Dacă sistemul cu saci unici va da roade și gradul de colectare selectivă va crește, primăria vrea să extindă proiectul, iar cu ajutorul unei aplicații să fie monitorizate în timp real toate incintele metalice pentru depozitarea deșeurilor din Oradea.

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close