Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Cum funcţionează invenţia care ne-ar putea aduce hrana în viitor. Un elev român a devenit campion mondial la Robotică

Cum funcţionează invenţia care ne-ar putea aduce hrana în viitor. Un elev român a devenit campion mondial la Robotică

Un elev de 16 ani din Constanța a devenit campion internațional la Robotică, după ce a creat de la zero un fotobioreactor pentru dezvoltarea plantelor marine. 

Cum funcţionează invenţia care ne-ar putea aduce hrana în viitor. Un elev român a devenit campion mondial la Robotică
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    08 Iul 2023   •   14:26

Acestea sunt plantele care ar putea deveni treptat o importantă sursă de hrană pentru omenire, dacă ne gândim că peste o treime din solul Planetei este deja degradat.

Elev în clasa a X-a la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", din Constanța, Andrei Foca a gândit și proiectat integral un fotobioreactor care crește și cercetează culturi de microorganisme. S-a axat pe alge pentru că se declară convins de utilitatea lor.

"Cu cât crește populația, cu atât n-o să mai avem mâncare destulă pentru toată lumea. Algele pot fi o soluție bună pentru această situație. 

De aceea m-am gândit să creez un dispozitiv pentru cercetarea lor, încât acesta nu este pentru masă-producție, ci pentru determinarea factorilor optimi pentru creșterea anumitor specii", spune Andrei Foca.

Fotobioreactorul creat de Andrei s-a impus în fața contracandidaților veniți din toată lumea la Campionatul Internațional de Robotică de la Oradea.

Algele a căror dezvoltare este cercetată de fotobioreactorul inventat de elevul constănțean joacă deja un rol benefic în industria biocombustibililor, dar și în farmacie, alimentație sau agricultură.

Nu-i lipsește motivația, însă Andrei are nevoie de susținere financiară pentru a-și realiza proiectele. Mai ales că, în viitor, vrea să devină inventatorul unui robot umanoid.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close