Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Julia Leferman (Asociaţia Berarii României), despre sistemului de garanție - returnare SGR: "Producătorii de bere sunt pregătiți"

Julia Leferman (Asociaţia Berarii României), despre sistemului de garanție - returnare SGR: "Producătorii de bere sunt pregătiți"

Julia Leferman, directorul general al Asociaţiei Berarii României, a fost prezentă la Conferinţa Naţională România Inteligentă care dezbate tema ”Implementarea sistemului de garanție - returnare (SGR): drepturi, obligații, educație, cooperare și beneficii”. Julia Leferman a vorbit despre cum va fi implementat sistemul care va recicla sticlele de bere care au sigla SGR.

Julia Leferman (Asociaţia Berarii României), despre sistemului de garanție - returnare SGR: "Producătorii de bere sunt pregătiți"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Oct 2023   •   12:10

"Îmi revine rolul de a trece de la declarațiile pozitive şi de suport către realitatea cu care ne confruntăm. Acest proiect, odată ce s-a născut, a trebuit să treacă printr-o serie întreagă de provocări. Noi, în calitate de producători de bere, am început acest proiect în urmă cu cinci ani. Pentru că în 2018 când a apărut prima referință într-o lege pentru un sistem de garanție, a fost momentul în care industria berii a luat în considerare această obligație şi a demarat un studiu de fezabilitate.

Suntem la capătul a cinci ani de astfel de pregătiri, urmat de discuții pentru a vedea cum putem dezvoltat un cadru normativ potrivit pentru România. Noi am depus o documentație pentru acreditare de 18 luni pentru implementarea acestui sistem, ca perioadă minimă necesară. Am plecat la drum cu un timp comprimat la 15 luni. Lipsesc acele trei luni care ar fi trebuit alocate perioadei de testare a sistemului informatic şi a componentei logistice, astfel încât ambalaje colectate de la populație să poată ajunge în centrele de colectare.

Sistemul va porni la 30 noiembrie 2023, dar nu toate funcționalitățile vor fi la maximum operative. Totuși, producătorii de bere sunt pregătiți. Suntem pregătiți să producem bere cu eticheta SGR. Trebuie avut în vedere că piaţa nu va fi inundată cu produse cu marcajul  SGR la data de 30 noiembrie. Potrivit legii, producția de ambalaje cu sigla SGR începe la această dată. Există un decalaj de timp, probabil câteva săptămâni, până când produsele vor ajunge la rafturi.

Până la 31 decembrie 2024, magazinele au timp pentru epuizarea stocurilor rămase, astfel încât să nu discutăm de o risipă alimentară, dar între timp noi facem o schimbare de etichetă.

Ne uităm asupra unor îngrijorări care ţin de funcționarea sistemului, de nevoia de testare a platformei informatice care va dura ceva după data de pornire a sistemului. Avem îngrijorări referitoare la capacitatea comercianților de a prelua aceste ambalaje din piaţă după ce acestea sunt puse în circuit. Avem îngrijorări referitoare la pachetul legislativ care susține sistemul de garanție, acesta încă are lipsuri. Discutăm de nevoia de a completa legislația primară și cea terțiară. Cu cât ne apropiem mai tare de data de pornire, cu atât devine mai critică situația", a declarat Julia Leferman, directorul general al Asociaţiei Berarii României.

Implementarea sistemului de garantie - returnare (SGR): drepturi, obligatii, educatie, cooperare si beneficii | Conferinta nationala “Romania Inteligenta”

Implementarea sistemului de garantie - returnare (SGR): drepturi, obligatii, educatie, cooperare si beneficii | Conferinta nationala “Romania Inteligenta” Conferința "România Inteligentă" reprezintă un eveniment de referință, concentrat pe teme esențiale legate de dezvoltarea și implementarea soluțiilor inteligente în diverse domenii din România. Discutam azi despre implementarea și promovarea sistemului de returnare a deșeurilor reutilizabile.

Publicată de Antena 3 pe Luni, 16 octombrie 2023

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close