Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Marcel Boloş: Două milioane de gospodării vor fi racordate la sistemul de apă-canalizare

Marcel Boloş: Două milioane de gospodării vor fi racordate la sistemul de apă-canalizare

Peste milioane de gospodării vor fi racordate la reţeaua de apă-canalizare, fiind vorba de proiecte în valoare de 4,5 miliarde euro, a anunţat joi ministrul Marcel Boloş, la Conferința Națională "Extinderea rețelei de alimentare cu apă și a canalizării, viața modernă în Județul Ilfov".

Marcel Boloş: Două milioane de gospodării vor fi racordate la sistemul de apă-canalizare
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    03 Noi 2022   •   10:38

"Felicit Consiliul Judeţean Ilfov pentru implicarea pe care o are în infrastructură, apă, canalizare unde fac progrese. 

În toate domeniile de activitate, există o implicare pe măsură în Ilfov, este un model de implicare în absorbţia de fonduri europene.

Mai mult de 3,5 miliarde euro am avut pentru a dezvolta infrastructura crucială pentru populaţie în comunitate, că de aici începe civilizaţia. Avem bani pentru infrastructură, peste 2,5 miliarde euro pentru apă-canalizare.

Dar avem o altă problemă, a implementării acestor proiecte pentru că așa cum au fost gândite, cu subcoordonarea Comisiei Europene şi, de ce să nu o spun, sunt foarte multe proiecte întârziate.

Aceste tipuri de proiecte uneori prea mari cu multe unităţi administrativ-teritoriale creează multe dificultăţi în implementare şi sunt foarte multe proiecte întârziate.

Noi avem 29 de contracte de 7 miliarde de euro, un buget uriaș pentru ca populaţia să poată beneficia de aceste servicii.

În pregătire, avem alte 21 de proiecte cu valoare de 4,5 miliarde euro, cu două milioane de beneficiari, adică gospodării care ar urma să fie racordate la aceste reţele.

Dar cu această ritmicitate de melc, în iunie am adoptat mai multe măsuri pentru infrastructura de apă-canalizare.

Acum, Consiliul Judeţean Ilfov poate să se implice în implementare şi am făcut cadru legal ca acolo unde constructorii nu se duc pe şantiere, operatorii de apă să poată interveni. (...) Am avut primele solicitări, iar bugetul e unul generos", a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, joi, la conferinţa organizată de Antena 3 CNN.

"Recent am semnat contracte şi cu Consiliul Judeţean Prahova, de 500 milioane euro pentru 67 de unităţi administrativ-teritoriale, un proiect mare cu surse de finanţare din bugetul UE.

Am semnat pentru Hunedoara, Dâmboviţa, ieri pentru Vâlcea cu 300 milioane euro, Tulcea săptămâna trecută. Deci avem contracte semnate în ultima lună de peste 1,3 miliarde euro, dar trebuie să fim alături de acele autorităţi locale pentru a le sprijini.

Parteneriatul cu Consiliile judeţene şi operatorii regionali trebuie să fie unul foarte strâns, pentru că interesul este comun. 

Avem peste 11 miliarde euro alocaţi pentru infrastructura de apă, deci nu discutăm de o criză a banilor, ci de management", a continuat Marcel Boloş.

Conferinţa este organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul național Jurnalul şi continuă seria de evenimente "România Inteligentă", cea mai nouă platformă media marca Antena 3 CNN. 

Prezentările, dezbaterile și schimbul de informații oferă o perspectivă clară și completă asupra domeniului Serviciilor Comunitare de Utilități Publice (alimentare cu apă, canalizare, servicii suplimentare). 

Extinderea rețelei de alimentare cu apă și a canalizării, viața modernă în Județul Ilfov| Conferinţă naţională România Inteligentă

Ce inseamna proiectele de dezvoltare a serviciilor comunitare de utilitati publice (alimentarea cu apa, canalizare, servicii suplimentare)? Reprezentanți ai Guvernului României, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă – ADIA Ilfov, Consiliului Județean Ilfov, Societății Comerciale Apă-Canal Ilfov si alte comisii și institute de specialitate vor interacționa în mod direct în plenul conferinței.

Publicată de Antena 3 pe Joi, 3 noiembrie 2022

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close