Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Marcel Boloş: "Trebuie să investim în robotică şi agricultură"

Marcel Boloş: "Trebuie să investim în robotică şi agricultură"

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat marţi, la Conferinţa Naţională "Soluţii de finanţare pentru agricultură / Siguranţa alimentară şi rezistenţa la crize", organizată de Antena 3 CNN, că ţara noastră trebuie să investească în robotică, automatizări şi agricultură.

Marcel Boloş: "Trebuie să investim în robotică şi agricultură"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    08 Noi 2022   •   10:32

"În cinci zile s-au depus 500 de aplicații și practic este un pas important, pentru ca să putem sprijini industria agroalimentară, fiind un test pilot al nostru, pe care cred eu că trebuie să îl continuăm împreună cu Ministerul Agriculturii. 

De asemenea, până la sfârșitul anului, lansăm apelul de proiecte pentru digitalizarea IMM-urilor, unde o componentă de buget până în 100.000.000 de euro o avem destinată tot pentru ceea ce înseamnă agricultură, industria agroalimentară, pentru că, deși poate pare îndrăzneț că punem problema digitalizării în agricultură, totuși sunt o serie de fluxuri tehnologice, o serie de procese, de activități care se pot desfășura cu mai multă ușurință.

Inclusiv îndrăznim să spunem că în zona aceasta de robotică și automatizări, eu cred că este loc de investiții în acest domeniu, care ușurează munca celor care o desfășoară într-un domeniu atât de important, dar și de greu în același timp", a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş, marţi.

Cât despre perspectiva lui 2023 și a exercițiului, Boloş spune că "noi, în 2023, ce am început cu energia, eficiența energetică și capitalizarea, o să continuăm, dar aici ne consultăm îndeaproape cu Ministerul Agriculturii, fiindcă ei cunosc cel mai bine prioritățile și noi vrem să fim, din acest punct de vedere, un sprijin pentru ca să întărim și să consolidăm poziția competitivă pe piață a acestor antreprenori. 

De asemenea, intenționăm tot cu Ministerul Agriculturii, la structurile de economie socială din mediul rural care sunt puțin cunoscute. Ele adună pe cei care sunt în zona de agricultură de subzistență și care produc, să spun așa, materia primă și nu au unde o duce pentru a fi prelucrată. 

Acest mici afaceri și competențe antreprenoriale pe care le găsim în spațiul rural pot foarte bine să fie valorificate prin aceste structuri de economie socială. Am alocat 100.000.000 de euro, să știți că e un domeniu care aparent nu are legătură cu agricultura, dar prin dezvoltarea acestor mici competențe antreprenoriale totul merge bine", a continuat Boloş.

Conferința este organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul național Jurnalul şi continuă seria de evenimente "România Inteligentă".

Soluții de finanțare pentru agricultură /Siguranța alimentară și rezistența la crize | Conferinţă naţională România Inteligentă

Soluții de finanțare pentru agricultură /Siguranța alimentară și rezistența la crize | Conferinţă naţională România Inteligentă • Fonduri proprii, fonduri europene, credite bancare - ce-i mai convenabil? • Noile programe de finanțare europeană – beneficii și obstacole • Planul Național Strategic – cine câștigă, cine pierde? • IMM vs companii mari, fermieri mici vs mari producători – cine-i împacă? Întrebări și teme de discuție pe care reprezentanți ai Guvernului României, Asociatiei Fermierilor din România, companiilor din industria carnii, institutiilor bancare si alte asociatii si companii de specialitate le vor aborda în mod direct în plenul conferinței naționale ”România Inteligentă”.

Publicată de Antena 3 pe Luni, 7 noiembrie 2022

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close