Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi: "Cantităţi enorme de medicamente ajung în canalizare"

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi: "Cantităţi enorme de medicamente ajung în canalizare"

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, a vorbit, în cadrul Conferinţei Naţionale "Iaşi - polul excelenţei în sănătate" organizată de România Inteligentă, despre cantităţile de medicamente expirate care ajung în canalizare şi care reprezintă un pericol uriaş.

de Andreea Cigolea    |    23 Mai 2023   •   12:52

Cel mai important eveniment regional al lumii medicale, academice și al industriei farmaceutice are loc astăzi la Iași. Polul Excelenței în Sănătate, un brand pentru inima Moldovei prin performanța profesioniștilor și în beneficiul a milioane de oameni, reunește peste 60 de speakeri și peste 120 de participanți.

Nume importante din domeniul sănătății, dar și autorității locale, regionale și naționale vor căuta soluții pentru creșterea calității actului medical acordat pacienților și pentru acces liber al românilor la orice tip de medicament sau tratament.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, a declarat că mulţi români nu conştientizează faptul că medicamentele reprezintă deşeuri periculoase. Totuşi, în Iaşi există centre de colectare a medicamentelor expirate.

"Este primul proiect din România care se face la Iaşi, pentru al doilea an consecutiv, împreună cu Colegiul Farmaciştilor din Iaşi şi cu Asociaţia Farmaciilor. A fost un succes, dacă putem vorbi din această perspectivă, pentru că în două zile de colectare s-au strâns peste o tonă şi jumătate de medicamente cu o publicitate de circa o săptămână. Ne aduce în vedere două lucruri şi anume faptul că lumea încă nu conştientizează că medicamentele sunt deşeuri periculoase şi cantităţi enorme ajung în reţelele de canalizare sau direct la groapa de deşeuri şi a doua chestiune, că se face o risipă enormă de medicamente care se cumpără, se risipeşte şi ajung să fie expirate.

Erau foarte multe (n.r. din medicamentele colectate în centrele din Iaşi) din prescripţiile medicale pentru că ele se identifică după substanţa activă. Colegiul Farmaciştilor din Iaşi a făcut statistica aceasta şi a descoperit, din păcate, că foarte multe medicamente care se dau pe prescripţiile medicale, pe reţelele compensate sau gratuite, ajung în cele din urmă să fie expirate provocând mai departe, într-o analiză statistică ne dăm seama că vorbim despre zeci tone sau sute de tone, care înseamnă bani din buzunarul nostru al tuturor", a declarat Mihai Chirica.

×
Subiecte în articol: Mihai Chirica Iași România Inteligentă
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close