Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Cum explică ministrul Sănătății accesul anevoios la medicamentele generice, pentru români

Cum explică ministrul Sănătății accesul anevoios la medicamentele generice, pentru români

Cum ajută medicamentele generice pacienții și sistemul de sănătate? Răspunsuri și soluții căutate de specialiști, împreună cu factorii politici și organizațiile din domeniul medical, în cadrul Forumului România Inteligentă, organizat, astăzi, de Antena 3 și Jurnalul.

Cum explică ministrul Sănătății accesul anevoios la medicamentele generice, pentru români
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3    |    07 Apr 2022   •   10:51

Ministrul Sănătații, Președintele Camerei Deputaților, Ministrul Finanțelor și reprezentanți ai comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților au interacționat în mod direct, în plenul conferinței, cu reprezentanți ai Organizațiilor Pacienților, ai Producătorilor de medicamente, reprezentanți ai fabricilor de medicamente din România.

Ministrul Sănătații, Alexandru Rafila, a explicat care sunt motivele pentru care medicamentele generice nu sunt profitabile pentru producători, deși ar trebui să fie cele mai promovate și cele mai facil de accesat de către pacienți.

"S-a ajuns într-o situație în care medicamentele generice care, și din punct de vedere economic, și etic, și moral, trebuie să reprezinte cea mai mare parte a medicamentelor la care oamenii trebuie să aibă acces, au fost puse într-o situație dificilă. Pentru că, în mod evident, rata de profitabilitate pentru medicamentele generice este mult mai mică și, dacă plătești la fel ca cel care are o rată de profitabilitate mult mai mare, treaba nu merge.

Noi avem o țintă promovată de OMS, Universal Health Coverage, care înseamnă accesul universal la servicii de sănătate dar și la medicamente. Ori lucrul asta este posibil dacă, într-un sistem normal, încurajezi accesul la medicamente generice și, sigur, asiguri și medicamentele inovative, mai ales că sunt multe patologii care au nevoie de astfel de medicamente. Dar, acolo unde poți, folosești medicamentele generice, încurajezi folosirea lor, inclusiv printr-un mecanism de natură economică.

Este foarte clar că actualul mecanism de natură economică nu este funcțional încât să facă atractiv această zonă a medicamentelor generice. Să nu uităm că 1,5% din PIB-ul României, probabil că este pe locul trei această industrie ca proporție, revine din cele 20 de fabrici de medicamente generice care există în țara noastră.", a explicat ministrul Rafila.

×
Parteneri
Ce conţine, de fapt, ultima ofertă a Guvernului refuzată de profesori
x close