Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă 10.000 de oameni au participat la recensământul berzelor din România

10.000 de oameni au participat la recensământul berzelor din România

Numărătoarea este făcută printr-o modalitate inteligentă şi modernă. Oricine îi poate ajuta pe cercetători să adune informaţii despre păsările protejate prin intermediul aplicaţiei Uite Barza!

10.000 de oameni au participat la recensământul berzelor din România
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Iun 2022   •   17:22

România găzduieşte un procent important din populaţia de berze. Pentru a putea ajuta această pasăre protejată prin lege, specialiştii de la Societatea Ornitologică Română strâng informaţii despre numărul cuiburilor din țară, dar și al puilor. Pentru a număra berzele nu este nevoie să fim specialişti în recenzare. Este suficient să avem un smartphone şi să instalăm aplicația Uite barza!

Recensământul berzelor, aplicaţia prin care poţi ajuta la numărarea păsărilor

Cu ajutorul aplicației Uite barza! se pot semnala și incidente în care sunt implicate berzele albe, precum electrocutări, coliziuni sau cuiburi care pun în pericol viața păsărilor. Aplicația permite fotografierea incidentelor și localizarea lor exactă pe hartă.

Judeţul Harghita este pe locul trei în ceea ce priveşte populaţia de berze din România. Cele mai multe cuiburi sunt în localitatea Sânsimion unde localnicii au numărat peste 70. Oamenii din zonă au fost învăţaţi încă din copilărie să respecte şi să ajute berzele.

Elevii participă în fiecare an la recensământul păsărilor, iar primăria a achiziționat coșuri metalice pentru cuiburi.

Aproape 10.000 de oameni au descărcat până acum aplicația "Uite barza!" și au contribuit la numărarea populației de berze albe din România.

×
Subiecte în articol: recensamant berze
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close