Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Cum își va reduce România dependența de gazul rusesc? Ministrul Economiei: ”Trebuie să aprobăm cât mai repede legea offshore în Parlament”

Cum își va reduce România dependența de gazul rusesc? Ministrul Economiei: ”Trebuie să aprobăm cât mai repede legea offshore în Parlament”

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a vorbit în cadrul conferinței Naționale "Soluții post-conflict, noul drum al gazelor", organizată de Antena 3 și Jurnalul, despre viitorul energetic al României după începerea războiului în Ucraina de către Rusia, având în vedere dependența țării noastre, în proporție de 23%, potrivit cifrelor de anul trecut, de gazul rusesc.

Cum își va reduce România dependența de gazul rusesc? Ministrul Economiei: ”Trebuie să aprobăm cât mai repede legea offshore în Parlament”
Sursa foto: Antena 3
de Adelina Miron    |    09 Mar 2022   •   16:51

Ministrul Economiei a punctat în cadrul discuției faptul că România trebuie să își reducă dependența de gazul rusesc, iar o măsură foarte importantă în această direcție este aprobarea legii offshore. Florin Spătaru a mai precizat că prioritățile actualului guvernul în această privință sunt investițiile în domeniul energiei.

„Este obligatoriu să reducem dependența de gazul rusesc. Este obligatoriu să ne așezăm la masă pentru a putea demara aceste proiecte. România nu este una dintre țările cu o dependență foarte mare. Avem un potențial foarte mare. Investițiile în domeniul energiei sunt prioritățile numărul unu ale guvernului.

Trebuie să realizăm contracte bilaterale la nivel de guverne pentru a putea avea soluții de back-up, știind că în acest moment există riscul de întrerupere a gazului din partea rusească, cel puțin la nivel declarativ, și să aprobăm cât mai repede legea offshore în Parlament. Nu este vorba doar despre disponibilitatea gazului, ci și de investițiile care pot asigura locurile de muncă la nivel național.

Singura metodă prin care putem ieși din spirala creșterii prețurilor și susținerea unui program economic se face prin investiții, declanșarea legii offshore.”, a declarat Florin Spătaru în cadrul conferinței.

Discuțiile privind legea offshore au fost accelerate în ultima perioadă în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că s-a ajuns la un acord de principiu asupra împărțirii procentelor de venituri între statul român și companiile care vor exploata gazul, astfel că 60% din venituri vor reveni statului, iar 40% celorlalte părți.

Liderii coaliției spun că modificarea actului normativ va fi votată în următoarele săptămâni.

Conferinţa "Soluţii post-conflict, noul drum al gazelor" se desfăşoară miercuri, 9 martie 2022, între orele 15.00 - 18.00 şi este transmisă live pe pagina de Facebook Antena 3 şi pe site-ul antena3.ro. Moderatorii conferinţei sunt Adrian Ursu şi invitatul special Adrian Măniuţiu.

 

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close