Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă România Unfolds, episodul 2. Sub 10% din persoanele cu dizabilităţi din România au un loc de muncă

România Unfolds, episodul 2. Sub 10% din persoanele cu dizabilităţi din România au un loc de muncă

România Unfolds, primul miniserial despre sustenabilitate, continuă cu cel de-al doilea episod. Documentarul abordează problema inegalităţilor sociale şi urmăreşte găsirea unor soluţii concrete pentru a facilita accesul la oportunităţi pentru cei din mediile defavorizate.

România Unfolds, episodul 2. Sub 10% din persoanele cu dizabilităţi din România au un loc de muncă
Sursa foto: Romania Unfolds
de Georgiana Adam    |    24 Noi 2023   •   15:21

Conştientizarea e primul pas în a schimba ceva şi din păcate ca mentalitate avem un pic de muncă. Undeva sub 10% din persoanele cu dizabilităţi din România au loc de muncă.

Documentarul urmăreşte etapele unei iniţiative sociale prin care peste persoanele din medii defavorizate au fost integrate pe piaţa muncii. 

Prin intermediul uneia dintre aceste campanii, anual, sunt colectate cinci tone de ulei alimentar uzat din gospodăriile locale cu ajutorul a opt angajați cu dizabilități.

"Pentru noi aceasta este o prioritate. Compania noastră promovează activ egalitatea de şanse în cadrul tuturor activităţilor, încurajând diversitatea şi incluziunea, investim în comunităţile în care dezvoltăm şi operăm soluţii inovatoare la nivel local pentru a reduce inegalităţile sociale şi economice", spune Mădălin Mihailovici, CEO companie servicii de apă şi canalizare.

În cele cinci episoade ale documentarului, descoperim poveşti şi soluţii concrete prin care este România devine o ţară mai sustenabilă, atât din punct de vedere economic, cât şi social. 

Pe lângă integrarea persoanelor cu dizabilităţi, se abordează şi subiectul accesului la noile tehnologii. 

"Am început în 2017 într-un proiect în care am fost în 26 de şcoli, la orele de TIC pentru a le arăta nişte instrumente copiilor, dar mai ales profesorilor. 

De când am făcut acest lucru, am lansat şi o campanie puternică de advocacy către instituţiile statului pentru a le lua ce au nevoie în şcoală pentru a putea învăţa", povesteşte Ana Maria Stancu, fondator RoboHub.

RoboHub este cea mai căutată comunitate de români pasionați de robotică. Prin eforturile lor, peste 1200 de copii au învăţat robotică şi sunt acum mult mai pregătiţi pentru piaţa muncii. 

"La RoboHub îi împrietenim pe copii cu noile tehnologii, încercăm să le explicăm cum funcţionează aceste noi tehnologii pe care ei le întâlnesc în fiecare zi în faţa lor, încercăm în principal să îi pregătim pentru noua piaţă a muncii, o piaţă în care nu îşi vor mai putea găsi un loc de muncă, dacă nu ştiu ce înseamnă aceste tehnologii", a mai spus Ana Maria Stancu.

Unul dintre obiectivele de dezvoltare durabilă a Națiunilor Unite este reducerea inegalităților sociale. Una dintre soluţii este familiarizarea copiilor, în special a celor din mediile rurale, cu tehnologia.

"Totodată sprijinim proiecte sociale, educaţionale şi de dezvoltare care să aducă beneficii cât mai multor persoane în special din medii defavorizate", completează Mădălin Mihailovici, CEO companie servicii de apă şi canalizare.

Miniserialul documentar România Unfolds a debutat în luna septembrie cu prezentarea primului oraş din ţara noastră care are o rată a reciclării de 60%. 

Prin această serie vom descoperi cum comunităţile pot deveni o forţă a binelului prin soluţii sustenabile.

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close