Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Şcoala cu 300 de panouri solare care a devenit independentă energetic

Şcoala cu 300 de panouri solare care a devenit independentă energetic

O şcoală din Oradea a devenit independentă energetic. 300 de panouri fotovoltaice au fost instalate pe acoperişurile celor două clădiri în care învaţă mii de elevi. 

Şcoala cu 300 de panouri solare care a devenit independentă energetic
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    26 Sep 2022   •   13:58

Conducerea unităţii de învăţământ speră să aibă astfel costuri zero la curentul electric, asta după ce anul trecut au fost plătite facturi şi de 20.000 de lei. Mai mult, şcoala are şi un sistem de ventilaţie inteligent şi eficient pentru aerisirea sălilor de curs.

Cele 300 de panouri fotovoltaice care au fost montate la Colegiul Național Onisifor Ghibiu din Oradea sunt capabile să asigure întreg consumul energetic al școlii într-o zi însorită. 

În școală există peste 60 de săli de curs, o sală de sport și una festivă, iar nevoia unui astfel de sistem care să producă energie verde a venit după ce unitatea de învățământ a avut de plătit facturi uriașe la curent.

"În timpul iernii, o lună ajungea undeva la 20.000 de lei factura de energie electrică. Luna august, unde nu a fost şcoală permanent, am avut factură de energie electrică 10.000 de lei şi sperăm că începând din această lună, factura de energie electrică va fi 0", a spus Iulius Timar – director Colegiul Naţional Onisifor Ghibu.

Producția de energie a panourilor este estimată ca fiind mai mare decât necesarul școlii, iar surplusul de curent va intra în rețeaua națională.

De asemenea, în clase se regăsește tehnologie de ultimă generație. Este vorba despre un sistem modern de ventilație care aerisește și încălzește automat sălile de curs.

Valoarea întregii investiții pentru eficientizarea energetică se ridica la 3.5 milioane de lei, bani obținuți din fonduri europene.

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close