Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Senatoarea Nicoleta Pauliuc: ”Sunt pacient supraviețuitor de cancer!”

Senatoarea Nicoleta Pauliuc: ”Sunt pacient supraviețuitor de cancer!”

”Bolnavul de cancer nu are nevoie de o etichetă, are nevoie de iubire în acele momente”, a explicat senatoarea Nicoleta Pauliuc.

Senatoarea Nicoleta Pauliuc: ”Sunt pacient supraviețuitor de cancer!”
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Laura Dinu    |    06 Oct 2022   •   14:23

Nicoleta Pauliuc a vorbit, în cadrul conferinței "Campaniile de sănătate în Ilfov - sănătatea mai aproape de oameni, descentralizare și performanță", organizată de România Inteligentă, despre proiectele de lege pe care le-a inițiat în calitate de senator, cu experiență în calitate de pacient oncologic. 

”Poate cineva se întreabă ce caută un avocat, președintele Comisiei de Apărare, la o astfel de dezbatere. Aș putea spune că vin aici, invitat la dumneavoastră, pentru o triplă calitate. Sunt senator de Ilfov, sunt pacient, supraviețuitor de cancer și unul dintre membrii Parlamentului care am inițiat o serie de legi menite să îmbunătățească calitatea vieții bolnavului de cancer și al supraviețuitorului de cancer. 

Dacă vorbim de sănătate, țin legătura cu locuitorii Ilfovului, cu autoritățile publice locale, în a înțelege exact care sunt nevoile pentru a putea promova în Parlament inițiative legislative. 

În calitate de parlamentar, am inițiat aproximativ 80 de proiecte legislative. Dar, dintre toate, aș spune eu că cea mai apropiată sufletului meu ar fi inițiativa supraviețuitorilor de cancer, proiectul de lege care ne dă posibilitatea să vorbim și să sărbătorim viața. 

Pentru prima dată, România sărbătorește, în prima duminică din luna iunie, Ziua Națională a supraviețuitorilor de cancer. 

Această inițiativă s-a născut din experiență, din ceea ce am trăit sau ceea ce trăiește un bolnav de cancer, din povestea sau din înțelegerea misiunii pe care mi-am asumat-o și anume aceea de a împărtăși tuturor că dincolo de diagnostic, dincolo de ciocanul care te tot lovește în momentul în care primești acest diagnostic, există viață și că se poate trăi, poți învinge, poți ajunge la linia de sosire. 

Eu spun că pentru a ajunge la această linie de sosire ai nevoie de cinci ingrediente. Ai nevoie de ajutorul lui Dumnezeu, ai nevoie de tine, ca pacient oncologic, să fii echipat cu o emoție pozitivă, să îți scuturi praful de pe visurile tale și să îți faci propriul drum. Să îți faci visuri de o zi, de două zile, de o săptămână, pentru că numai în momentul în care ești echipat, ești pregătit să pleci la drum, atunci vine medicina, vin echipele de medici, vine tehnologia și te ajută. Pentru că există studii foarte multe care spun că pe un corp mort, un corp care nu își dorește să meargă mai departe, care nu își dorește să lupte, care nu mai vrea să își facă visul, indiferent ce tehnologie ai aplica, rezultatul este zero. Și atunci încă un rol, al cincilea element aș putea spune, este sprijinul familiei, sprijinul prietenilor, sprijinul societății. Pentru că bolnavul de cancer nu are nevoie de o etichetă, are nevoie de iubire în acele momente.  

Așadar, al doilea proiect de lege pe care l-am inițiat în Parlament și care astăzi este pus în practică este consilierea psihologică atât pentru pacientul oncologic cât și pentru aparținător. Pentru că, în momentul în care primește diagnosticul, pacientul oncologic rămâne cantonat în acele întrebări precum ”de ce eu, de ce mi se întâmplă mie, cu ce am greșit, ce pot să fac să merg mai departe”. Este cuprins de sentimente pe care poate nu le-a avut până atunci, de gelozie, de furie, de ură, de dispreț, de negare a tot ceea ce a făcut. Și atunci ai nevoie de sprijinul specialiștilor, să te regăsești pe tine, să îți cauți resursele să mergi mai departe. Să fie ajutat să își facă visuri, să meargă mai departe. 

Dar în același timp și în aceeași măsură, aparținătorii au și ei problemele și dilemele lor. Cum trebuie să se comporte cu pacientul oncologic, care este rolul lor, ce trebuie să le spună. 

De multe ori au fost situații când pacientul oncologic ajunge la linia de sosire, însă aparținătorii pierd această luptă. Și trecem la o nouă luptă, la depresie. Depresia care, în România, înregistrează o formă foarte avansată. 

În momentul în care mergeam la tratamentul oncologic, lângă mine, am văzut o doamnă. După șase ore de tratament, sună pe cineva din familie și spune: Am terminat, vino și ia-mă! De la celălalt capăt, i sa- spus: ”Mama, nu pot să vin acum!” 

Cea de a doua componentă a proiectului meu de lege este 45 de zile libere pentru aparținători. Când pacientul oncologic spune că are nevoie de iubire, are nevoie atunci, în momentul în care face tratamentul, nu are nevoie de iubire când termină tratamentul. Acea doamnă a rămas ca un bagaj uitat până la ora 18:00 când cineva din familie a putut să vină să o ajute să meargă acasă... 

Al treilea proiect de lege se referă la supraviețuitorii de cancer. Noi i-am condamnat o dată și poate că mulți dintre ei nu au avut posibilitatea să aibă acces la cele mai inovative tehnici medicale. Cei care au reușit să ajungă la linia de sosire, societatea îi privește și îi condamnă încă o dată. Mă refer aici la dreptul la uitare. Este nevoie ca bolnavul oncologic, după o anumită perioadă de timp, să se bucure de aceleași drepturi pe care le are orice cetățean care nu a cunoscut niciodată acest diagnostic. Și în proiectul de lege este stipulat ca, după o anumită perioadă de timp, când boala nu s-a mai întors, după șapte ani de zile, el să aibă aceleași drepturi. Adică să poată încheia un contract imobiliar sau un contract bancar, să își poată lua un credit la fel ca cineva care nu a fost bolnav oncologic, să își poată încheia asigurări de sănătate în aceleași condiții, pentru că nu știu dacă știți că un tânăr care a avut cancer la doi ani, la 18 ani sau la 25 de ani, dacă vrea să ia un credit ipotecar sau imobiliar, evaluările îi spun că reprezintă un risc. Și atunci eu las la latitudinea asigurătorilor să încheie acest contract de sănătate sau să îi spună că nu pot încheia un contract pentru că, în evaluări, prezintă un risc”, a concluzionat Nicoleta Pauliuc.  

Conferința este organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, canal de știri din România partener exclusiv al CNN International, alături de cotidianul național Jurnalul şi continuă seria de evenimente "România Inteligentă", cea mai nouă platformă media marca Antena 3 CNN.

 

×
Subiecte în articol: Nicoleta Pauliuc România Inteligentă
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close