Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă ”Un medicament pentru care plătim 100 de lei, când apare medicamentul generic, prețul se reduce la 60 de lei”

”Un medicament pentru care plătim 100 de lei, când apare medicamentul generic, prețul se reduce la 60 de lei”

Simona Cocoș, președinte al Asociației Producătorilor de medicamente generice din România e explicat impactul pe care acestea îl au asupra prețurilor medicamentelor.

”Un medicament pentru care plătim 100 de lei, când apare medicamentul generic, prețul se reduce la 60 de lei”
Sursa foto: Pixabay
de Laura Dinu    |    07 Apr 2022   •   12:00

”Aș vrea să revin la ce a spus domnul Ciolacu și anume că trebuie să luăm niște măsuri eficiente și pe care să le măsurăm.  

Noi asta am încercat ca asociație, să măsurăm impactul medicamentelor generice și al măsurilor care s-au luat deja.  

Ați văzut impactul pe care îl au medicamentele generice asupra prețului și asupra accesibilității medicamentelor. Deci un medicament pentru care un pacient plătește 100 de lei la momentul în care el este original, la momentul în care apar genericele se reduce prețul la 60 de lei iar după 4 ani pacientul plătește 24 de lei.  

Deci este un impact fantastic care se poate obține prin susținerea medicamentelor generice.

Din păcate în România nu beneficiem de toate avantajele medicamentelor generice și avem lucruri care s-au spus, sunt de două ori mai puține medicamente înregistrate în România față de Cehia, o țară comparabilă cu a noastră, sau de 6 ori mai puțin decât în Germania.  

Deci ce trebuie făcut? O susținere pentru medicamentele strategice care sunt medicamente de importantă strategică. O reducere a taxei clawback. Avem toate argumentele, nu trebuie decât să trecem la acțiune și aici vă rugăm să acționați în direcția asta pentru că este ceva ce aduce beneficii atât pacientului român cât și sistemului de sănătate din România”, a declarat Simona Cocoș, președinte al Asociației Producătorilor de medicamente generice din România, în cadrul conferinței România Inteligentă | Alertă în Sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienților la medicamente.

×
Subiecte în articol: Simona Cocoș
Parteneri
Salariul minim nu mai crește de la 1 iulie 2024
x close