Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Ştrand cu valuri artificiale create de cel mai vechi motor electric din România, în staţiunea Băile 1 Mai

Ştrand cu valuri artificiale create de cel mai vechi motor electric din România, în staţiunea Băile 1 Mai

Dacă vreți să vă simțiți ca la mare, dar nu aveți cum să ajungeți pe litoral din diferite motive, puteți merge la Băile 1 Mai, din județul Bihor. Acolo veți găsi un ștrand cu valuri artificiale. Acestea sunt create cu ajutorul celui mai bătrân motor electric din România, care a fost reabilitat și repornit recent după o lungă perioadă de nefuncționare.

Ştrand cu valuri artificiale create de cel mai vechi motor electric din România, în staţiunea Băile 1 Mai
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Aug 2022   •   10:20

Cel mai bătrân motor electric din România, pus în funcţiune în 1890 în Ştrandul cu valuri din Băile 1 Mai și care a funcționat neîntrerupt până în 2010, a fost reabilitat şi repornit, odată cu lucrările de modernizare a întregului ştrand.

"Am încercat să păstrăm aceeaşi tehnologie, dar cu componente de ultimă generaţie. În momentul de faţă, mentenanţa este mult mai uşoară. Adică nu trebuie să demontăm tot ansamblul să schimbăm un cuzinet", a declarat inginerul Marius Baidoc.

"În momentul de faţă este singurul funcţional. După mai multe încercări, am avut şansa să dăm de un inginer priceput şi pasionat de aceste motoare şi alături de colaboratorii lui, iată, au reuşit să îl facă funcţional spre bucuria noastră şi a turiştilor care vin în staţiune şi în ştrandul nostru", a precizat Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin.

Investiţia care s-a ridicat la 200.000 de euro include și amenajarea unei camere tehnice cu pereţi din sticlă, prin care, motorul să poată fi fotografiat sau filmat de turişti. O dată pe oră, cu ajutorul curelelor de transmisie, motorul mişcă două roţi zimțate de mari dimensiuni care acţionează două cuve de inox. Așa sunt ridicate valuri înalte de până la un metru şi jumătate.

Prețul unui bilet la Ștrandul cu Valuri este de 30 lei pentru adulți și 10 lei pentru copiii mai mari de 3 ani.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close