Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Tanczos Barna, despre efectele secetei prelungite: "Apa potabilă nu poate fi folosită pentru altceva! Trebuie să fim mult mai cumpătați"

Tanczos Barna, despre efectele secetei prelungite: "Apa potabilă nu poate fi folosită pentru altceva! Trebuie să fim mult mai cumpătați"

Ministrul Mediului, Tnaczos Barna, a fost prezent la Conferința România Inteligentă de astăzi, unde a vorbit despre extinderea serviciilor de utilități publice, în special alimentarea cu apă, în contextul unor perioade din ce în ce mai lungi de secetă severă, de la un an la altul.

Tanczos Barna, despre efectele secetei prelungite: "Apa potabilă nu poate fi folosită pentru altceva! Trebuie să fim mult mai cumpătați"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    03 Noi 2022   •   10:49

"Este extrem de importantă planificarea urbană. Nu poți să construiești sate, orașe întregi, fără să te gândești pentru următorii 30-50-100 de ani. Pentru că acele comunități vor exista acolo decenii întregi, nu vor dispărea la prima secetă. Și ei vor trebui să aibă asigurate toate resursele pentru un trai civilizat.", a spus Tanczos Barna la Conferința Națională "Extinderea rețelei de alimentare cu apă și a canalizării, viața modernă în Județul Ilfov", România Inteligentă.

Extinderea rețelei de alimentare cu apă și a canalizării, viața modernă în Județul Ilfov| Conferinţă naţională România Inteligentă

Ce inseamna proiectele de dezvoltare a serviciilor comunitare de utilitati publice (alimentarea cu apa, canalizare, servicii suplimentare)? Reprezentanți ai Guvernului României, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă – ADIA Ilfov, Consiliului Județean Ilfov, Societății Comerciale Apă-Canal Ilfov si alte comisii și institute de specialitate vor interacționa în mod direct în plenul conferinței.

Publicată de Antena 3 pe Joi, 3 noiembrie 2022

"Am văzut anul acesta ce înseamnă o secet prelungită. România nu a avut probleme serioase din cauza secetei, în ceea ce privește asigurarea apei potabile. Dar sute de comunități s-au confruntat cu aceste restricții generate de planificarea care nu a luat în calcul schimbările climatice.

Este aproape imposibil să te gândești ce se va întâmpla în următorii 50-70 de ani. Dar în viitor, cu siguranță efectele schimbărilor climatice trebuie avute în vedere în momentul în care facem planificarea urbană.

Resursa de apă este atât de importantă încât, repet chiar dacă deranjează, apă potabilă nu poate fi folosită pentru altceva. Este prea scumpă, trece prin prea multe procese de tratare, respectă niște standarde care nu sunt obligatorii la apa de irigații, și atunci fiecare român trebuie să înțeleagă că trebuie să se gândească la apă ca la o resursă limitată.

Acest semnal de alarmă care a venit anul acesta, prin această perioadă lungă de secetă, trebuie să ne învețe să fim mult mai cumpătați în momentul în care folosim apa potabilă.", a mai precizat ministrul Mediului.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close