Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Valentin Ionescu, director general ASF, despre problema asigurării locuințelor în România: "Acesta este primul lucru pe care l-am face"

Valentin Ionescu, director general ASF, despre problema asigurării locuințelor în România: "Acesta este primul lucru pe care l-am face"

Valentin Ionescu, director general Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a vorbit despre necesitatea asigurării locuințelor în cadrul Conferinței Naționale România Inteligentă "Liniștea de după dezastru. Asigurarea obligatorie a locuințelor – soluții salvatoare”, organizată de Antena 3 CNN.

Valentin Ionescu, director general ASF, despre problema asigurării locuințelor în România: "Acesta este primul lucru pe care l-am face"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Roxana Mihăiescu    |    10 Oct 2023   •   11:55

În România, din 9,1 milioane de locuințe, doar 1,7 sunt asigurate, ceea ce înseamnă că restul de 7,4 milioane nu au nicio despăgubire în caz de cutremur, alunecări de teren sau inundații.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în țara noastră se înregistrează anual peste 100 de cutremure cu magnitudine de peste 3 grade pe scara Richter. În fața unor astfel de situații, pagubele sunt enorme. O asigurare obligatorie a locuințelor ne protejează de daunele provocate de cutremur, inundații din cauze naturale și alunecări de teren.

Problema asigurării locuințelor a fost dezbătută în cadrul conferinței "Liniștea de după dezastru. Asigurarea  obligatorie a locuințelor – soluții salvatoare”, care a avut loc astăzi, 10 octombrie 2023, ora 9:00 la București, Hotel InterContinental Athénée Palace Bucharest.

La Conferința Naţională "Liniștea de după dezastru. Asigurarea obligatorie a locuințelor - soluții salvatoare" au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Finanțelor, I.G.S.U. (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență), A.S.F. (Autoritatea de Supraveghere Financiară), U.N.S.A.R. (Uniunea Națională a Societății de Asigurare și Reasigurare din România), Asociației Orașelor din România, Asociației Comunelor din România.

Printre principalele teme abordate s-au numărat necesitatea asigurării locuințelor în România, avantajele schimbărilor legislative care intră în vigoare în noiembrie 2023 și tot ceea ce trebuie să știe românii despre asigurările de locuințe.

„Liniștea de după dezastru. Asigurarea obligatorie a locuințelor – soluții salvatoare”/ Conferința Națională ”România Inteligentă”

„Liniștea de după dezastru. Asigurarea obligatorie a locuințelor – soluții salvatoare”/ Conferința Națională ”România Inteligentă” De ce este necesară obligativitatea asigurării locuințelor în România? Care sunt avantajele schimbărilor legislative care intră în vigoare în noiembrie 2023? Vor participa reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Finanțelor, I.G.S.U. (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență), A.S.F. (Autoritatea de Supraveghere Financiară), U.N.S.A.R. (Uniunea Națională a Societății de Asigurare și Reasigurare din România), Asociației Orașelor din România, Asociației Comunelor din România, Asociației Municipiilor din România. Moderator: Adrian Ursu

Publicată de Antena 3 pe Luni, 9 octombrie 2023

Valentin Ionescu, director general Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), susține că principala cauză pentru care românii nu-și asigură locuințele este lipsa unei educații financiare, care este absolut necesară pentru a înțelege cât de important este să fim protejați în fața unor eventuale catastrofe.

”Baza acestei probleme este educația financiară a acestei populații, accesul la informație.Colegii noștri de la educație financiară din cadrul Autorității au mers cu caravana Pad și au prezentat în diverse județe ale țării, în locuri foarte populate, și au promovat asigurările obligatorii, iar noi facem aceste demersuri în mod continuu. Cred că principala problemă este această parte de educație și trebuie să ne prioritizăm nevoile. Dacă noi conștientizăm că o asigurare de viață este importantă pentru familia noastră, atunci acesta este primul lucru pe care l-am face.

Sunt demersuri foarte utile din partea Paid, UNSAR, a noastră și a Institului de Educație Financiară și avem deschiderea către toate orașele, comunele sau orice persoană care are interes, școli, universități, să mergem să promovăm facultativ pe gratis, toate tipurile de asigurări.

Ce ar trebui să știe populația, că asigurarea obligatorie nu este îndeajuns, în multe cazuri. Asigurarea obligatorie trebuie completată de o asigurare facultativă, pentru a putea acoperi absolut toată dauna, în amplitudinea ei”, a declarat Valentin Ionescu, director general ASF.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close