Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate De ce unele persoane se îmbată mai repede. Dr. Ene: "Băuturile carbogazoase îmbolnăvesc ficatul la fel ca alcoolul"

De ce unele persoane se îmbată mai repede. Dr. Ene: "Băuturile carbogazoase îmbolnăvesc ficatul la fel ca alcoolul"

Astăzi aflăm cât alcool putem bea, astfel încât să nu ne fie rău. Expertul în boli metabolice şi nutriţie Laura Ene ne spune ce se întâmplă în organismul nostru dacă bem prea multe pahare.

De ce unele persoane se îmbată mai repede. Dr. Ene: "Băuturile carbogazoase îmbolnăvesc ficatul la fel ca alcoolul"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    29 Apr 2022   •   10:40

"Doza zilnică recomandată pentru un bărbat sănătos în ceea ce priveşte alcoolul ar fi de două pahare de vin. Paharul însemnând aproximativ 250 ml sau două pahare de bere de 330 ml fiecare, fie două pahare de tărie de 50 ml fiecare.

Alcoolul este un toxic pentru ficat. Mai mult de aceste doze, deja poate să facă multe daune în corp. O femeie poate consuma o doză de alcool pe zi, din cele menţionate mai sus.

Ma primesc întrebarea dacă suntem cuminţi de luni până vineri, dacă putem cupla toate dozele pe weekend. Din păcate, dăunează. Este de preferat să bei câte un pahar în fiecare zi, decât să le aduni pe toate într-o singură zi. 

Alcoolul este o toxină, iar în exces poate să atace mai multe organe. Fiecare pahar ne costă aproximativ 100 de calorii din bugetul nostru zilnic", a spus medicul Laura Ene, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

De ce ne este foame când bem alcool

Ne este foame pentru că alcoolul creşte secreţia acidă gastrică şi ne dă senzaţie de foame. De aceea, alcoolul trebuie însoţit cu o masă. Trebuie băut în timpul sau după o masă. 

Pe de altă parte, alcoolul blochează şi arderea grăsimilor în ficat, iar cei care se străduiesc să ţină o dietă, această combinaţie de alcool în exces şi mâncare nu este una potrivită. 

La fiecare pahar de vin consumat, dacă reuşim să ne hidratăm cu două, chiar trei pahare de apă, corpului îi este mai uşor să metabolizeze. 

De ce unele persoane se îmbată mai repede

Contează şi numărul de kilograme şi modul în care ficatul funcţionează pentru metabolizarea alcoolului, dar secretul este să bem multă apă. Pe de altă parte, şi mâncarea ajută. 

Combinaţia alimentară care duce la atac de gută

Să evităm combinaţia dintre alcool şi carbohidraţi. Cea mai periculoasă combinaţie este alcoolul cu carnea de animal tânăr. Acum ar fi timpul să apelăm la o vită mai bătrână. 

Alcoolul, în combinaţie cu o carne de animal tânăr sau cu fructele de mare, creşte riscul unui atac de gută. 

Berea este printre principalele băuturi care ne îngraşă ficatul. Vine la pachet cu foarte mulţi carbohidraţi. 

Persoanele cu hipertensiune, cele care suferă de insuficienţă cardiacă şi cei care suferă de gastrită, nu ar trebui să consume alcool. De asemenea, femeile însărcinate şi copiii. Ei ar trebuie să fie feriţi, inclusiv de băuturile carbogazoase care îmbolnăvesc ficatul la fel ca alcoolul", a mai spus medicul. 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Laura Ene alcool

ȘTIRI

Guvernul vrea să oprească greva profesorilor cu 1.500 de lei în plus. Cum au reacţionat sindicatele

Parteneri
Horoscop 30 mai 2023. Racii merg pe instinct, Berbecii trec printr-un test
x close