Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Alimentul la care să nu renunţăm în timpul tratamentului de cancer. Dr. Ene: "Nu face decât bine corpului"

Alimentul la care să nu renunţăm în timpul tratamentului de cancer. Dr. Ene: "Nu face decât bine corpului"

Alimentația joacă un rol extrem de important în prevenţia cancerului. Astăzi aflăm de la dr. Laura Ene care sunt tipurile de cancer care se dezvoltă din cauza alimentației dezechilibrate, dar și ce alimente nu trebuie să lipsească din dieta unui pacient oncologic.

Alimentul la care să nu renunţăm în timpul tratamentului de cancer. Dr. Ene: "Nu face decât bine corpului"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    09 Iul 2021   •   13:11

Dr. Laura Ene, expert boli metabolice și nutriție, a explicat vineri, în rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3, importanța alimentației corecte în prevenția bolii, în timpul tratamentului oncologic, dar și care sunt tipurile de cancer care se pot dezvolta din cauza unei alimentații incorecte. 

"Alimentaţia poate să ne ajute, dar nu poate să se manifeste de pe o zi pe cealaltă. Este nevoie de ani de disciplină, de ani de alimentație corectă și echilibrată pentru a putea spune că putem să prevenim această boală.

Tipurile de cancer date de alimentația dezechilibrată

Doar câteva zile de alimentație sănătoasă pe an sau câteva zile pe săptămână nu ne ajută să prevenim cancerul.

Este nevoie de cel puțin 10-15 ani de alimentație corectă, chiar vegetariană ca să conteze la diminuarea riscului de cancer care are legătură cu alimentația. Nu orice tip de cancer are legătură cu alimentația", atrage atenţia dr. Laura Ene.

"Vorbim despre cancere digestive, de colon sau sân. Acestea sunt tipurile de cancer cele mai expuse şi cele mai frecvent întâlnite într-o alimentație dezechilibrat", mai spune dr. Ene.

Alimentaţia este importantă în prevenţia bolii, nu în vindecare

Nutriţia, în timpul tratamentului de cancer, joacă un lor extrem de important, însă aceasta nu te vindecă de boală.

"În momentul în care boala s-a instalat, alimentația alunecă pe locul doi. Alimentația este importantă în prevenția și profilaxia primară, adică până să apară această modificare celulară.

Cancerul nu este altceva decât o grupare de celule care își pierd moartea programată. Și atunci se înmulțesc nelimitat în organism", mai explică dr. Ene, expert în boli metabolice şi nutriţie.

Cum putem preveni această boală prin alimentație

O alimentaţie bogată în carne roşie procesată, precum carne de porc, vită, mezeluri sau produse de tip fast-food, poate crește riscul de cancer. 

"Apariţia cancerului poate fi prevenită sau cel puţin ştim că o putem preveni prin diminuarea pe termen lung a consumului de alimente procesate, a consumului de carne roşie şi a tot felul de alimente de fast-food", a spus expertul în nutriţie, la Antena 3.

"La momentul diagnosticului cel mai important este tratamentul medicamentos şi tratamentul asociat, recomandat de medicul oncolog. Foate multă lume renunţă la carne în secunda în care află ca are acest diagnostic.

Dr. Ene: "Nu renunţati la carne dacă aveţi cancer"

Medicii oncologi susţin că renunţarea la carne poate face mai mult rău decât bine. O proteină de calitate, o proteină dintr-o carne crescută la țară, un pește de calitate sau o brânză de calitate, nu fac altceva decât bine unui corp care urmează să fie supus unui tratament greu de dus. 

Totuși, vorbim despre un tratament care afectează imunitatea și chiar întregul organism. 

Se știe că proteina de origine animală are cei mai buni aminoacizi și nu trebuie să lipsească din alimentația bolnavului de cancer. 

Desigur, putem găsi aceeași proteină de calitate și în regnul vegetal", explică medicul.

Factorii care pot declanşa boala

"Nu toți care mănâncă fast-food sau alimente procesate fac cancer. Este vorba și despre predispoziția genetică, de încărcătura familială, de expunerea la poluanți, stres sau boli asociate.

Este un cumul de evenimente care se asociază pe parcursul vieții și care, la un moment dat, declanșează această problemă de sănătate", a precizat dr. Laura Ene.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close