Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Alimente de evitat când avem depresie. Care sunt vitaminele şi suplimentele care ne ajută

Alimente de evitat când avem depresie. Care sunt vitaminele şi suplimentele care ne ajută

Expresia "Eşti ceea ce mănânci" nu este un mit. Așa că vedem ce componente ale dietei ne pot proteja de depresie. Numeroase studii au arătat că simptomele moderate ale depresiei pot fi atenuate prin abordarea unei alimentaţii sănătoase.

Alimente de evitat când avem depresie. Care sunt vitaminele şi suplimentele care ne ajută
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Mar 2023   •   15:49

Cercetările realizate până în prezent arată că alimentele procesate, prăjelile, produsele din făină albă, dulciurile și berea contribuie la apariția și agravarea depresiei. Medicul Simona Carniciu ne lămureşte imediat în această privinţă.

Se pare că dieta este foarte strâns legată de starea de anxietate și de depresie. Sunt două mecanisme principale: inflamaţia, stresul oxidativ şi stomacul. De aceea, trebuie să avem grijă de ceea ce mâncăm, la alimentele pe care le tot consumăm. 

Nu trebuie să ne ferim de suplimente atât timp cât nu avem surse foarte bune. Dacă nu mâncăm foarte multe ouă, atunci un supliment de vitamina D, este o opţiune.

Trebuie să avem grijă să consumăm tot ce înseamnă acizi grași sănătosi, adică grăsimea sănătoasă, care de cele mai multe ori o luăm din peşte. Să nu uităm de sardine, de somon, macrou. Să nu uităm de nuci şi seminţe. 

Cele mai bune fructe pentru reducerea depresiei sunt fructele de pădure, mai ales afinele. Afinele ar fi pe locul întâi și toată perioada pe care le avem disponibil este bine să le consumăm cât mai proaspete, dar să știți că și cele congelate sunt o opțiune foarte bună.

Legume, fructe și verdețuri sunt baza pentru tot ce înseamnă reducerea anxietății și a depresiei. Și mai este o categorie extrem de importantă, și anume partea de probiotice - kefir, sana.

Putem să mâncăm ceva dulce și anume o ciocolată cât mai neagră. Sunt multe feluri deja pe piață de ciocolată cu proprietățile unei ciocolate negre, dar cu îndulcitori în așa fel încât să fie și gustoase. Și sunt opțiuni și cu fructe de pădure. Deci, zahărul dăunează în astfel de situații. 

Ar trebui să evităm tot ce înseamnă mult zahăr în exces, tot ce înseamnă produsele cereale și toate preparatele din făină albă. Totodată, de evitat şi tot ce înseamnă alimente procesate. Toate acestea odată că nu ajută deloc microbiomul intestinal, dimpotrivă, dezechilibrează foarte mult și aduc în organism o stare de inflamație care este extrem de greu de detectat. 

Această inflamație, de fapt, este responsabilă pentru majoritatea problemelor de sănătate, de la anxietate, depresie până la obezitate, diabet zaharat de tip doi și cancer.
Este nevoie de cel puţin şase luni de mâncat sănătos ca să ne echilibrăm organismul. Putem să apelăm la metode foarte dure, sub supravegherea unui medic, cum ar fi clisme frecvente și hidrocolonoterapie, ca să schimbăm repede.", a mai spus medicul Simona Carniciu, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.

Așa ca o scurtă recapitulare cercetările realizate până în prezent arată că alimentele procesate, prăjelile, produsele din făină albă, dulciurile și berea contribuie la apariția și agravarea depresiei.

Toate acestea au un rol negativ și în ceea ce privește apariția obezității, desigur, a diabetului și altor afecțiuni care la rândul lor pot contribui la degradarea sănătății mentale. 

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close