Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Fibromul uterin, una dintre cele mai frecvente afecțiuni ginecologice. Prof. Peltecu: "Nu putem vorbi de prevenţie"

Fibromul uterin, una dintre cele mai frecvente afecțiuni ginecologice. Prof. Peltecu: "Nu putem vorbi de prevenţie"

Astăzi aflăm tot ce este necesar să știm despre fibromul uterin. Este important să investigăm corect această afecțiune și să conștientizăm că stilul de viață nu influențează apariția fibroamelor uterine. Profesorul Gheorghe Peltecu ne spune totuși când se ajunge la o interveție chirurgicală.

Fibromul uterin, una dintre cele mai frecvente afecțiuni ginecologice. Prof. Peltecu: "Nu putem vorbi de prevenţie"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    15 Iul 2021   •   12:26

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu a explicat, joi, în cadrul emisiunii "Sfat de Sănătate" de la Antena 3, care sunt factorii determinanţi în apariţia fibroamelor uterine, simptomele, dar şi când ajungem să vorbim despre o îndepărtare a tumorii benigne.

Fibromul uterin este o tumoră benignă frecvent întâlnită în viaţa unei femei de la o vârstă relativ tânără şi până la intrarea la menopauză.

Această afecţiune nu este întâlnită la femeile aflate deja în menopauză.

La menopauză, creșterea fibroamelor încetează, cel mai probabil legat de contextul hormonal în care se găsește femeia în acea perioadă. 

De ce apar fibroamele uterine

"Nu se știe precis care este cauza fibromului uterin. Sunt multiple teorii, iar una dintre ele, care este mai nouă şi care are o bază ştiinţifică mult mai solidă, se referă la faptul că fibromul se dezvoltă dintr-o celulă ce poate să genereze un tip de celule care se multiplică ulterior, generând fibromul.

Odată ce fibromul a apărut, el este stimulat în creșterea sa de hormonii sexuali, de estrogen în general, dar și de progesteron", explică Prof. Peltecu.

Prof. Peltecu: "Stilul de viaţă nu influenţează apariţia fibroamelor"

Există multe date care încă nu se potrivesc în această fază, astfel încât să avem o imagine foarte corectă în ceea ce privește influența stilului de viață asupra apariției acestei afecțiuni ginecologice. 

"Există fibroame uterine care se întâlnesc congenital. Sunt familii în care mama şi fiicele au fibrom uterin, dar această situaţie nu este atât de frecventă încât să o generalizăm.

Modul de viaţă nu influenţează apariția fibromului și nici dezvoltarea sa. Sunt anumite stări care favorizează dezvoltarea afecțiunii, cum ar fi sarcina. Dar sarcina se caracterizează printr-un nivel crescut de hormoni care explică pe de altă parte și faptul că fibroamele apar în perioada vieții sexuale a femeii și că nu apar sau cresc după menopauză", precizează medicul.

Semnele care indică un fibrom uterin

Fibroamele sunt tumori benigne care pot să se manifeste evident sau să nu dea niciun simptom. Asta în funcție de mărimea lor. 

"Cele mai multe fibroame se pot depista cu ocazia controalelor periodice pe care le face femeia. Este important ca fiecare femeie să facă o dată pe an un control ginecologic. Atât consultul cât şi ecografia permit o diagnosticare corectă a fibromului uterin.

Când apar simptome importante, fibroamele sunt de dimensiuni mari şi de obicei au nevoie de intervenţie chirurgicală", mai atrage atenţia dr. Peltecu.

Nu toate fibroamele duc la infertilitate

În funcţie de poziția lor în cavitatea uterină unde se dezvoltă sarcina, fibromul poate să influențeze fertilitatea, sarcina sau poate să nu aibă nicio influență.

"Fibroamele care se găsesc în peretele uterin, cele care se găsesc în cavitatea uterină şi care au chiar şi 1, 2 cm pot fi o cauză reală de infertilitate", explică dr. Peltecu.

"Fibroamele nu necesită tratament. Ele au nevoie de tratament atunci când aduc complicaţii.

Cea mai frecventă complicaţie este sângerarea. Aceste fibroame care produc sângerarea sunt cele care se găsesc în cavitatea uterină.

De cele mai multe ori, fibroamele nu se tratează

Când fibroamele produc sângerare importantă şi aceasta duce la anemie, atunci ele trebuie tratate chirurgical.

Dacă sunt fibroame de dimensiuni mari, se poate ajunge uneori şi la extirparea uterului, însă balanţa trebuie foarte bine păstrată pentru că uterul este organul reproductiv al femeii.

Nu se tratează decât cele care chiar aduc complicații și care afectează fertilitatea. Alte fibroame de dimensiuni mici nu se îndepărtează.

În fond, o așa zisă recidivă a unui fibrom este de fapt o creștere a altui fibrom care a fost inițial mic sau apariția unui alt fibrom care crește stimulat de același mediu hormonal pe care îl are femeia tânără.

Nu putem vorbi de prevenție, dar putem vorbi de depistare precoce și putem vorbi de tratament judicios al fibroamelor care au nevoie de tratament. Tratament medicamentos nu există.

Tratamentul trebuie să fie judicios pentru că se fac multe excese în a extirpa fibroamele care nu produc niciun simptom. Trebuie tratate doar atunci când produc simptome femeii purtătoare", atrage atenția prof. dr. Peltecu.

×
Parteneri
Justiția din Franța a refuzat extrădarea Prințului Paul al României
x close