Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Hernia de disc cervicală se poata trata eficient minim-invaziv. Semnalele alarmante care trebuie sa vă trimită la medic

Hernia de disc cervicală se poata trata eficient minim-invaziv. Semnalele alarmante care trebuie sa vă trimită la medic

Hernia de disc cervicală, una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale, se poata trata eficient, minim-invaziv printr-o procedură care durează câteva minute. De la ce apare această afecțiune și cum o putem trata ne spune medicul Rareș Nechifor.

Hernia de disc cervicală se poata trata eficient minim-invaziv. Semnalele alarmante care trebuie sa vă trimită la medic
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Noi 2023   •   12:13

"Hernia de disc cervical este o afecțiune tot mai frecventă tocmai pentru că nu avem o postură corectă. Dacă vorbim despre problemele de coloană cervicală, vorbim despre aplecarea capului.

Aceste probleme apar pentru că ținem mult prea mult privirea în pământ, în telefon, în laptop. În acest caz, presiunea pe discurile intervertebrale crește de până la cinci ori, ceea ce le supune unui stres mecanic, iar în timp duce la afectarea lor şi apoi la apariţia herniilor de disc.

Semnalele alarmante ale herniei de disc cervicale

  • durere severă în gat, umeri, brațe
  • amorțeală, furnicaturi în brațe, mâini
  • slăbiciune musculară în brațe, mâini
  • dificultăți de coordonare, echilibru, probleme cu mersul controlul vezicii urinare
  • cefalee, durere de cap

Ideal ar fi să comunicăm mai mult cu oamenii, nu prin intermediul ecranelor, ci în mod direct, să privim viața din jurul nostru. Dacă suntem nevoiţi să stăm totuşi în faţa calculatorului sau a laptopului, atunci să poziţionăm eranul în dreptul ochilor.

Simptomele încep cu dureri de ceafă ce pot să se extindă spre cefalee, durere de cap, durere de umăr, eventual durere sau furnicături în braț, în mână, durere între omoplaţi, iar apoi durerea coboară.

Când problema devine mai serioasă apar tulburări de sensibilitate, adică nu mai simțim bine degetele. Nu mai simţim bine ceea ce atingem. Pot apărea şi tulburări motorii, adică nu mai avem aceeași forță într-un braț.

Cauzele herniei de disc cervicale

  • vârsta
  • moștenirea genetică
  • mișcări bruște
  • sedentarismul și pozițiile vicioase

În afară de faptul că trebuie să ne adresăm unui medic, este important să facem sport, să avem o postură corectă, să ne întreținem musculatura corect astfel încât să nu ajungem să avem nevoie de un medic.

În general, primul lucru pe care-l facem atunci când avem o durere este să luăm pastile pentru durere. 20-25% dintre pacienţii cu hernie de disc au rezultate bune după ce fac kinetoterapie.

Totodată, doar 20% dintre cazuri au nevoie de o intervenție chirurgicală. Există și soluții noi, moderne, de terapie minim invazivă, prin care putem să tratăm discurile fără o intervenție chirurgicală.

Hernie de disc cervicală – posibile complicații cel mai adesea după operație

  • infectarea plăgii
  • apariția răgușelii
  • a durerilor în gât
  • amorțeala la nivelul membrelor superioare, inferioare
  • lezarea vaselor de sange care se afla în zona gâtului

Aceste soluții non-invazive trebuie repetate. O intervenție durează între 5 şi 10 minute și înseamnă o singură înțepătură de ac.  Este o procedură de decompresie și de reducere a volumului discului. Dacă cazul este ales corect, procedura nu trebuie repetată. În 20% din cazuri trebuie să facem două intervenții, nu una singură, la interval de o lună.

Cea mai frecventă problemă este o durere cronică ce se repetă și care, pe lângă alterarea calității vieții, conduce încet-încet la depresie.

Atunci când comunicăm cu colegii noștri ar fi esențial, absolut important, să stăm în picioare, să mergem să facem mișcare. Poziția pe scaun nu este una tocmai fiziologică.", a mai spus medicul.

Hernia de disc produce foarte multă suferință, însă, din fericire, există soluții moderne și eficiente ce vă pot ajuta mult în rezolvarea acestei suferințe. Există tehnici moderne de kinetoterapie, de chirurgie minim invazivă, intervenții accesibile în România, iar alegerea corectă va permite redobândirea stării de sănătate.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close