Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Ce mâncăm în Postul Paștelui pentru a nu acumula kilograme în plus

Ce mâncăm în Postul Paștelui pentru a nu acumula kilograme în plus

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 14:39 03 Mar 2025 Modificat la 14:39 03 Mar 2025
paine neagra pahar apa nuci cruciulita
Această perioadă este una de purificare sufletească și trupească, de rugăciune și de apropiere de Dumnezeu. Foto Getty Images

Postul Paștelui nu înseamnă doar renunțarea la produsele de origine animală, ci și adoptarea unei alimentații echilibrate și sănătoase. Medicul Ruxandra Constantina explică la Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN care sunt cele cinci reguli esențiale pentru un post corect, astfel încât să evităm kilogramele în plus și să ne menținem sănătatea.

O alimentație naturală și echilibrată

„În primul rând, postul este legat de alimentație, deci trebuie să avem o dietă cât mai naturală și sănătoasă. Nu înseamnă că dacă nu mâncăm produse animale trebuie să apelăm la conserve și alimente pline de aditivi doar pentru plăcerea gustului. Postul alimentar ar trebui să fie și o educare a voinței”, explică medicul.

Moderația și cumpătarea

Medicul susține că poftele nu trebuie satisfăcute cu alimente nesănătoase. 

„Nu trebuie să facem abuz de produse vegetale doar pentru a compensa lipsa cărnii. Mulți aleg snacks-uri, chipsuri, pâine sau cartofi prăjiți și, evident, se îngrașă. Există însă alternative sănătoase: proteinele vegetale din leguminoase precum mazăre, fasole, linte sau năut trebuie combinate cu cereale integrale – porumb, grâu, secară, orez integral, cușcuș, quinoa – pentru a obține o proteină completă, benefică organismului”, spune Ruxandra Constantina.

Combinații alimentare corecte pentru absorbția nutrienților

Un alt aspect important este asigurarea tuturor nutrienților necesari. „Nu trebuie să uităm de legumele cu frunze verzi și leguminoasele, care conțin fier, însă acesta se absoarbe mai greu decât cel de origine animală. De aceea, este esențial ca atunci când preparăm salate să le stropim cu suc de lămâie, care conține vitamina C, aceasta favorizând absorbția fierului”, recomandă medicul.

Detoxul alimentar și spiritual

Postul nu trebuie să fie doar unul alimentar, ci și un moment de curățare interioară. „Degeaba ținem doar postul dacă în continuare suntem răi, invidioși, gândim negativ sau facem rău celor din jur. Putem folosi această perioadă pentru a deveni mai buni, pentru a oferi surplusul de alimente celor care chiar au nevoie și, dacă nu putem ajuta material, măcar cu un sfat sau o vorbă bună”, subliniază Ruxandra Constantina.

Detoxul tehnologic

Un alt aspect esențial este reducerea timpului petrecut pe rețelele sociale. „Este important să încercăm să ne deconectăm măcar puțin de la tehnologie. Pe internet nu vedem doar lucruri plăcute, ci suntem expuși constant la ură și violență, care sunt la cote maxime în zilele acestea”, concluzionează medicul.

×
Etichete: postul Pastelui
x close