Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Semnele de pe unghii care pot indica un cancer. Dr. Alexandru: "Acele pete trebuie văzute de medicul dermatolog"

Semnele de pe unghii care pot indica un cancer. Dr. Alexandru: "Acele pete trebuie văzute de medicul dermatolog"

Există unele semne pe unghiile noastre care indică un cancer. Sunt anumite aspecte la care ar trebui să fim atenți și dermatologul Adina Alexandru ne spune și care sunt acestea. Mare atenție, stresul este extrem de dăunător pentru unghii, la fel cum este și pentru păr, de exemplu.

Semnele de pe unghii care pot indica un cancer. Dr. Alexandru: "Acele pete trebuie văzute de medicul dermatolog"
Sursa foto: freeimages.com/Bryce Driesenga
de Milena Niță    |    14 Apr 2021   •   09:57

Melanomul, cea mai severă formă de cancer cutanat, se poate dezvolta şi la nivel subunghial, atrage atenţia medicul Adina Alexandru.

"Tumora aceea care seamănă cu o aluniţă poate să apară şi sub unghii. Acolo are o culoare maronie, dar neomogenă, este o bandă destul de groasă şi care se poate extinde şi către marginea cutanată a unghiei", a explicat dermatologul Alexandru, miercuri, la Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

De aceea, atunci când avem orice suspiciune în ceea ce priveşte semnele apărute pe unghii este bine să mergem la medicul dermatolog.

De ce apar striaţiile albe pe unghii

Cu toţii ştim că, în afara petelor maronii de pe unghii, mai există şi unele albe, de care se spune adesea că arată lipsa calciului.

"Da, şi deficitul de calciu este o cauză a apariţiei acestor striaţii albe la nivelul unghiilor, dar sunt incriminate şi deficitul de zinc sau de seleniu.

De asemenea, traumatismului unghiei în timpul unor proceduri cum ar fi manichiura este cea mai frecventă cauză de apariţie a acestor pete albe", a mai precizat medicul.

Manichiura permanentă şi semipermanentă, risc de dermatite de contact 

În situaţii mai rare, aceste pete albe pot semnala un limfom sau anumite infecţii. 

Deşi la modă, "manichiura permanentă şi semipermanentă sunt foarte dăunătoare, pentru că pot provoca dermatite de contact la produsele conţinute şi, atunci, unghia se descuamează, iar pielea se irită.

O igienă corectă a unghiei nu poate fi făcută dacă ai o manichiură care ţine o lună de zile şi pot apărea infecţii cu bacterii sau cu ciuperci", atenţionează dr. Adina Alexandru.

Cum ne îngrijim corect unghiile

Pentru a îngriji corect unghiile, trebuie să nu ne dăm cu ojă tot timpul, ci să lăsăm unghia "să respire", să-şi refacă structura, recomandă dermatologul.

În plus, stresul poate lăsa şi el semne la nivelul unghiilor. "Stresul, care poate determina căderea părului, se poate reflecta şi la nivelul unghiilor. Ele pot suferi prin apariţia unor şănţuleţe, depresiuni care marchează episodul de stres", explică medicul.

Apoi, pe măsură ce unghia creşte şi noi ne revenim, ea va arăta normal.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate cancer unghii
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close