Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei România, măturată de ploi şi furtuni. ANM, alertă de ultimă oră | Elena Mateescu, detalii despre noul ciclon mediteranean

România, măturată de ploi şi furtuni. ANM, alertă de ultimă oră | Elena Mateescu, detalii despre noul ciclon mediteranean

Noul ciclon format în Marea Mediterană amenință mai multe zone din Europa, printre care și România. În zilele următoare, ciclonul se va deplasa spre est, aducând ploi abundente, mai ales în Grecia și în Turcia. Directorul ANM explică ce se va întâmpla cu vremea din România.

de Claudia Popovici    |    22 Mai 2023   •   22:21

Însă în ultimele ore, ciclonul care a lovit Italia a produs ravagii şi în România.

În doar două zile, meteorologii au emis peste 40 de avertizări nowcasting de ploi torențiale și vânt puternic, iar furtunile continuă să răvășească țara până în această seară.

15 județe din România sunt sub cod galben de ploi torențiale și vijelii. Furtunile de după-amiază vor apărea în fiecare zi săptămâna aceasta, spun meteorologii.

Ele sunt în strânsă legătură cu activitatea ciclonică de pe jumătatea de sud a Europei și care determină și la noi apariția ploilor torențiale cu descărcări electrice, vijelii și grindină, în special în regiunile vestice și sudice ale țării.

Oamenii din Buzău şi Suceava au fost absolut șocați de ceea ce se întâmplă după ce a plouat în câteva zeci de minute cât pentru două săptămâni.

Și în orașul Buzău vremea rea a făcut prăpăd. Patru subsoluri și două gospodării s-au umplut de apă, iar rafalele puternice au rupt un copac care a căzut peste trei mașini parcate.

Citeşte şi: Cutremur în Arad, resimţit în mai multe oraşe | Ce magnitudine a avut

Probleme au fost și pe calea ferată. Pe linia dintre Ilfov și Dâmbovița, între localitățile Peri și Dârza, un copac rupt de vânt a blocat calea ferată. Călătorii au ajuns la destinație cu zeci de minute întârziere. În Cluj-Napoca, furtuna a provocat probleme în trafic.

O femeie de 60 de ani a ajuns la spital cu răni la cap, după ce șoferul troleibuzului în care se afla, atras brusc de volan ca să evite un arbore înclinat spre drum pe o altă stradă.

Pompierii au intervenit după ce ramura unui copac s-a prăbușit peste o mașină. Ploaie torențială și grindină au stricat distracția oamenilor veniți să sărbătorească zilele orașului în Capitală.

Rafalele de 30-40km/h au rupt un plop care s-a prăbușit peste mai multe mașini parcate în Sectorul 6. Tencuiala clădirii și un balcon au fost și ele afectate. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Un nou ciclon format în Mediterană ameninţă România. Elena Mateescu, detalii de ultimă oră

"Într-adevăr, este perioada din an când Mediterana începe să fie foarte activă și să declanșeze, iată astfel de situații Ciclon Mediteranei care aduc fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, de această dată pentru sudul Europei și chiar sud-estul Europei, zonă în care ne aflăm și noi și în condițiile în care vorbim și de temperaturi mai ridicate, iar căldura vine la pachet cu aceste tipuri de fenomene, temperaturi mai mari, asociate și cu un grad mai mare de umezeală în atmosferă, determină ca pe parcursul după-amiezelor, în mod deosebit și al începutului serilor, să ne confruntăm cu astfel de fenomene la nivel local, care fac obiectul acestor tipuri de avertizări, de mesaje de vreme severă imediate, de tip nowcasting.

Cu siguranță acestea vor fi de interes pe tot parcursul acestei săptămâni de asemenea, până la sfârșitul primăverii, că în fiecare zi după-amiaza și la începutul serii vor fi posibile de această dată, iată, tot în partea de vest, sud-vest, sud a țării, dar și în zona montană, pentru că, astăzi, am avut în vigoare o atenționare meteorologică de cod galben ce a vizat în mod deosebit zona de vest sud-vest a țării, amendată în același timp și de avertizări meteorologice de tip nowcasting pentru restul țării, acolo unde celulele convective au determinat la nivel local cantități de precipitații pe secvențe scurte de timp, de 35-40l/m².

Am avut și coduri portocalii, trei la număr, în această după-amiază, pentru areale din partea de vest, din județele Timiș, Caraș-Severin și Arad. Așadar, o perioadă în care aceste fenomene sunt în plină desfășurare. 

Nu este un nivel maxim de producere. Încă ne aflăm la începutul acestei perioade. Așa cum spuneam, cantități de 30-40l/m² la nivel punctiform, chiar dacă se apropie de media climatologică a unei luni mai, cu siguranță nu putem să caracterizăm aceste situații așa cum a fost episodul de vreme deosebit de severă din Italia și cu siguranță vom monitoriza situația, astfel încât în fiecare dimineață, în cadrul Consiliului de prognoză, să emitem alertele meteorologice specifice, conform fluxului operațional și mai ales conform ieșirilor din modelele numerice de prognoză a vremii.

Dacă vor fi emise alerte generale de tip de cod galben, acestea cu siguranță vor fi amendate de aceste tipuri de avertizări de tip nowcasting de cod portocaliu, în situația în care datele ne indică creșterea gradului de agravare", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: ciclon mediteranean Elena Mateescu
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close