Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Vremea extremă se dezlănțuie peste România | Elena Mateescu, detalii despre ciclonul care amenință Europa. ANM, prognoza meteo actualizată

Vremea extremă se dezlănțuie peste România | Elena Mateescu, detalii despre ciclonul care amenință Europa. ANM, prognoza meteo actualizată

Vremea face ravagii în România şi în Europa. Ciclonul care a pornit din Marea Mediterană nu se lasă şi dă un semnal extrem de îngrijorător.

de Claudia Popovici    |    24 Mai 2023   •   22:11

Astăzi a fost potop în mai multe zone din ţară României. O ploaie de doar 30 de minute a inundat Clujul. Parcarea unui mall din Floreşti a devenit bazin olimpic. Mai multe mașini au rămas blocate în puhoaie, iar într-un autobuz de călători a năvălit apa.

Cei care au reușit să își scoată singuri mașinile din apă au fost nevoiți să tragă pe dreapta după doar câțiva metri. Şi în Piteşti s-a resimțit din plin ruperea de nori. Pe multe artere din oraș abia s-a putut circula.

Furtunile tipice sezonului cald vor apărea în fiecare zi, cel puțin până la finalul acestei săptămâni, spun meteorologii. Extrem de îngrijorător pentru ceea ce urmează. În zilele următoare vremea va fi extrem de instabilă.

Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat ce ne așteaptă în perioada următoare şi cum arată prognoza meteo.

"Într-adevăr până la sfârșitul lunii mai discutăm în fiecare zi de o probabilitate foarte ridicată de a înregistra fenomene meteorologice extreme din perspectiva condițiilor de instabilitate atmosferică accentuată, instabilitate caracterizată prin cantități de precipitații care la nivel local vor depăși 20-25l/m² chiar 30-40l/m².

Vorbim și de intensificări ale vântului cu viteze la rafală care pot depăși 55-60km/h și nu în ultimul rând, izolat, căderi de grindină. Și dacă până în această seară, la ora 23:00 rămâne în vigoare atenționarea meteorologică de cod galben ce vizează partea de sud-vest și vest a țării, cu siguranță mâine este posibil să extindem această atenționare, pentru că în următoarele 2 zile instabilitatea va fi de interes în cea mai mare parte a țării, cu valori ale cantităților de precipitații care pot depăși la nivel local 20-25l/m² și punctiform 30-40l/m² este o perioadă favorabilă acestor condiții de instabilitate.

Pentru că pe măsură ce avansăm spre sezonul de vară, acest tipar de vreme devine un tipar al condițiilor extreme și cu siguranță vom încheia și luna mai, cea mai ploioasă lună a primăverii, într-un tipar de vreme extremă.

Elena Mateescu, detalii despre noul ciclon format în Mediterana. Cum va afecta România

Mediterana începe să fie din ce în ce mai activă. Mediterana, când este activă, determină condiții de instabilitate atmosferică în condițiile în care presiunea rămâne una scăzută. Și atunci vorbim și în asociere cu temperaturile ridicate, de posibilitatea ca aceste fenomene să devină extreme, în condițiile în care ele, cu siguranță, vor face obiectul și atenționărilor meteorologice de tip nowcasting.

Este posibil să creștem gradul de agravare în condițiile în care observăm dinamica modelelor că indică o astfel de probabilitate", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN.  

×
Subiecte în articol: Elena Mateescu ANM
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close