Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Condiția pe care o impune Rusia pentru a înceta războiul în Ucraina

Condiția pe care o impune Rusia pentru a înceta războiul în Ucraina

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat că Moscova este dispusă să negocieze cu Kievul pentru a înceta războiul dacă Ucraina va respecta o condiție.

Condiția pe care o impune Rusia pentru a înceta războiul în Ucraina
Sursa foto: Getty Images/ Sean Gallup
de Claudia Popovici    |    24 Feb 2022   •   23:35

"Moscova este gata să negocieze termenii pentru a se face pace cu Kievul. În schimb, Ucraina ar trebui să garanteze un statut neutru, nu NATO, nu UE, cu promisiunea că nu vor avea arme pe teritoriul său", a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, pentru RusiaToday. 

În caz contrar operațiunile militare vor continua atâta timp cât va fi nevoie.

Mai mult, Federația Rusă transmite că este vorba despre o acțiune de ”pacificare” și de protejare a cetățenilor rusofoni, acuzând Ucraina că pune la cale un genocid. Rusia nu poate fi pusă în spatele unei cortine de fier, a declarat Dmitri Peskov, potrivit Interfax.

De asemenea, potrivit lui Peskov, Rusia ar fi anticipat va suferi economic din cauza unei ”reacţii emoționale” mondializate, după ofensiva asupra Ucrainei, însă a precizat că această perioadă va fi una ”trecătoare”.

”Pentru ca această perioadă emoțională să fie cât mai scurtă posibil, au fost luate toate măsurile necesare”, a mai declarat acesta. 

Orașul ucrainean Harkov, atacat de rachetele rusești

Harkov, cel de-al doilea mare oraș al Ucrainei, este acum ținta atacurilor cu rachete ale Rusiei.

În total, trupele ruse au distrus astăzi  6 posturi și au bombardat 32 de obiective civile. 

Unele orașe vor fi în continuare supuse unor restricții de circulație. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat interzicerea circulației în capitala ucraineană de la ora 22:00 la 7:00, ora locală şi face apel la populaţie să se întoarcă la timp acasă.

"Transportul public nu va funcționa în perioada interdicției. În același timp, stațiile de metrou vor fi disponibile ca adăposturi 24/7", a scris Klitschko.

"Îi rugăm pe toți locuitorii Kievului să se întoarcă acasă la timp. Dacă trebuie să vă deplasați în oraș în timpul stingerii, în special în calitate de angajați ai companiilor de infrastructură critică, trebuie să aveți documente de identitate", a adăugat el.

Ministerul Afacerilor Interne solicită respectarea acestora pentru a proteja populația civilă.

Militarii ruși au preluat controlul asupra centralei de la Cernobîl. Informația a fost confirmată oficial pentru portalul UNIAN de reprezentanții Președinției ucrainene. 

"Am pierdut controlul. Nu ştim în ce situaţie este centrala şi depozitul de deșeuri nucleare. Personalul stației este ţinut ostatic. Acest lucru ameninţă securitatea nu numai a Ucrainei, ci şi a Europei " spune consilierul prezidențial din Kiev, după ce trupele rusești au capturat centrala de la Cernobîl în urma unor lupte asidue. 

Ministrul sănătății ucrainian, Viktor Lyashako a declarat pentru Kyiv Independent că forțele ruse au început să lovească spitalele ucrainiene.

„Aceasta este o încălcare directă a Convenției de la Geneva de către trupele ruse! Spitalele noastre și echipele medicale de urgență sunt în alertă totală, lucrează în toate regiunile și vor oferi îngrijiri în toate circumstanțele”, informează Kyiv Independent.

 

Bilanț oficial în urma luptelor din 24 februarie, anunțat de Ministerul Sănătății de la Kiev:  57 de morți și 169 de răniți!

×
Subiecte în articol: Kremlin Rusia Ucraina
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close