Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Data de la care românii vor putea călători fără viză în SUA. Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a făcut anunțul istoric

Data de la care românii vor putea călători fără viză în SUA. Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a făcut anunțul istoric

Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, a făcut un anunț istoric, într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN, despre data la care românii vor putea călători fără viză în SUA.

Data de la care românii vor putea călători fără viză în SUA. Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a făcut anunțul istoric
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Sep 2023   •   23:51

Într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN, Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, a declarat că mai sunt doar doi ani până când țara noastră va putea adera la programul Visa Waiver, adică românii vor putea călători în Statele Unite fără viză. De mai mulți ani România încearcă să îndeplinească condițiile pentru a fi parte a acestui program.

”Nu am nicio îndoială că România va intra în programul Visa Waiver la 1 decembrie 2025. Sunt gata să pun și rămășag cu dumneavoastră pentru că știu cum stau lucrurile, știu care este angajamentul Statelor Unite în această direcție, știu ce face România și ce a făcut România în ultimele luni în această direcție. Avem un comitet interministerial și știm cum arată cifrele.

Cifrele arată bine și vor arăta și mai bine anul viitor, adică știți că avem de fapt două culoare pe care alergăm în aceași timp”, a declarat Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, într-un interviu exclusiv acordat lui Mihai Gâdea pentru emisiunea Sinteza Zilei.

Ambasadorul Andrei Muraru anunță data la care românii vor putea călători fără viză în SUA 

”Pe de o parte, sunt câteva acorduri privind prevenirea și combaterea terorismului și a infracționalității transfrontaliere și, pe de altă parte, avem această rată de refuz care anul acesta sperăm să fie undeva spre 7-8% și care trebuie să fie sub 3% într-un an fiscal american, adică de la 1 octombrie până la sfârșitul lunii septembrie a anului viitor.

Acest lucru suntem convinși că îl putem face anul viitor. Aceste acorduri să fie încheiate anul acesta și anul viitor să putem să ne concentrăm doar pe această scădere a ratei de refuz sub 3%.

Este un proces formal în care Departamentul Securității Naționale împreună cu Departamentul de Stat al Statelor Unite propun Congresului ca România să devină parte a programului Visa Waiver și suntem convinși că putem să avansăm în această direcție.

Va fi un pas extraordinar, în primul rând, nu pentru mândria noastră, dar pentru statutul României în raport cu Statele Unite”, a mai spus Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington.

”România este unul dintre cei mai importanți contributori în materie de informații către Statele Unite”

”Este mai mult o chestiune de statut, pentru că nu poți să fii de 20 de ani în NATO, să împarți cu americanii informații dntre cele mai sensibile, și România este unul dintre cei mai importanți contributori în materie de informații către Statele Unite, să ai baze militare americane pe teritoriul României și să mergi, totuși, la Consulat pentru viză. Nu este normal să se întâmple acest lucru”, a mai spus Andrei Muraru.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close