Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei David are o boală unică în România şi luptă pentru viaţa lui. "Vreau să cresc mare să nu mă mai doară nimic şi să devin medic pe ambulanţă" | Cum îl putem ajuta

David are o boală unică în România şi luptă pentru viaţa lui. "Vreau să cresc mare să nu mă mai doară nimic şi să devin medic pe ambulanţă" | Cum îl putem ajuta

Imaginați-vă pentru o clipă că aveți 10 ani şi nu puteți să mâncați aproape nimic, că medicii din România nu vă mai pot ajuta, iar visul vostru este să aveți o copilărie normală. Aşa este David în acest moment, un copil care îşi spune speranța în umanitatea din noi. Iată cum îl putem ajuta. 

David are o boală unică în România şi luptă pentru viaţa lui. "Vreau să cresc mare să nu mă mai doară nimic şi să devin medic pe ambulanţă" | Cum îl putem ajuta
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Noi 2022   •   23:36

Chiar dacă are o boală unică în România, David are speranță şi un vis măreț. Vrea să se facă bine, să crească mare şi să devină medic pe ambulanță şi să ajute, în special, copii. 

"Vreau să le spun copiilor cum m-am făcut eu bine", spune David care are nevoie urgentă de un transplant în Italia.

David a venit pe lume la 6 ani după ultimul doliu ținut de părinții lui.

Trei fetiţe le-au murit soților Goldea între 2001 și 2006. Cele 3 bebelușe au trăit între una și 2 săptămâni așa că nu sunt greu de înțeles dragostea și lupta Dorinei și a lui Nicolae pentru copilul lor.

"În primul rând a semnat bucurie că l-am dorit foarte mult, multă bucurie, iubire multă pentru el, putere de luptă pentru el și în același timp neputință", spune Dorina, mama lui David.

După pierderea celor 3 fetițe, Dorina și Nicolae au fost îndrumați să facă analize complexe în Ungaria. Tot în Ungaria a fost urmărită și sarcina cu David și tot acolo s-a și născut băiatul.

David are o boală unică în România şi luptă pentru viaţa lui. Cum îl putem ajuta

Primele 3 zile au fost bune, din a patra zi totul s-a schimbat.

"Stări de somnolență și de greață după ce a fost alimentat cu lapte praf cu proteină. Deja amoniacul era aproape 1000 valoarea normală fiind între 16 și 60. I-au făcut hemodializă", spune mama lui David. 

Stabilizat în maternitate, David a fost preluat  și ajutat de doctor Cozma, medic genetician și specialist pediatru la Spitalul Județean din Oradea.

"Îl știm pe David de la vârsta de o lună. Este ca și cum ar fi copilul nostru, al secției, al spitalului. Are aproximativ 100 de spitalizări", spune dr. Cozma.

Organismul lui David nu îl lasă să mănânce niciun fel de proteină, doar fructe și legume.

Chiar și așa, corpul lui produce amoniac în cantități uriașe, care i-au distrus ficatul și au început să atace și creierul.

David este singurul pacient din România cu astfel de boală. Când l-am întâlnit, băiatul era iar în spital, unde medicii încercau să-l hidrateze.

"Nu mai are vene, doar îl chinuim. Nu mai putem obține un control metabolic adecvat ca să putem controla fără o intervenție chirurgicală. Este vorba despre transplant hepatic", spune medicul.

"Vreau sa fiu sănătos ca toţi copii şi să mă fac ambulanţier"

Transplantul i-ar oferi lui David șansa să suporte medicamentele necesare și l-ar lăsa să-și îndeplinească măcar cel mai arzător vis să guste un anumit preparat culinar.

"Vreau pui rotisat că nu am mâncat niciodată", spune David.

David a fost acceptat în Italia pentru transplantul de ficat, iar analizele deja făcute îi permit mamei să fie donator. Medicii italieni i-au cerut Dorinei să slăbească 15 kilograme pentru operație. A scăpat deja de 12 kg.

"Mă bucur că sunt compatibilă, pot să donez. Eu voi dona, echipa de medici îl va transplanta. Dumneavoastră prin intermediu Fundație Mereu Aproape sper că va fi posibil să se strângă bănuți, să plece acolo și cred în bunul Dumnezeu care va avea ultimul cuvânt", spune mama lui David.

Îl puteți ajuta pe David donând prim SMS la numărul 8848 prin plată cu cardul sau prin transfer bancar.

Operația va fi plătită de statul român, dar restul cheltuielilor obligatorii, cad pe umerii părinților. Iar asta înseamnă că Dorina și Nicolae trebuie să strângă repede 30.000 de euro.

"Vreau sa fiu sănătos ca toţi copii şi să mă fac ambulanţier", spune David cu speranță. 

Îl puteți ajuta pe David donând prim SMS la numărul 8848 prin plată cu cardul sau prin transfer bancar.

Românii din străinătate pot sprijini și ei, donând prin PayPal. Donațiile ajung în fondul de solidaritate al campaniei Vreau să ajut, destinată copiilor bolnavi aflați în grija Fundației Mereu Aproape. 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close